Składniki
ciasteczkowy spód
- 200 gramów kruchych ciastek digestive lub Petit Beurre
- 80 gramów rozpusczonego masła
masę serową
- 90 gramów śmietny kremówki 30-36%
- 200 gramów białej czekolady
- 550 gramów twarożku kremowego typu Philadelphia, (lub podobny dostepny w dyskontach np .Delikate z Biedronki lub PIC FRISCH z Lidla)
- 1,5 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
- 160 gramów cukru pudru
- 1 jajko całe
- 1 zoltko
- 250 gramów żurawiny świeżej lub mrożonej
polewa
- 100 gramów białej czekolady
- 30 gramów śmietny kremówki 30-36%
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Ciastka pokruszyć na mniejsze kawałki , włozyć do naczynia miksującego i rozdrobnić kilka sekund/ obr.5 - do uzyskania konsystencji piasku. Dodać roztopione masło i wymieszać kilka sekund / obr.5 - do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia Na dno wcisnąć masę ciasteczkową, wyrównać. Włożyć do lodówki na 30 minut.
Do naczynia miksującego dajemy połamaną na kawałki czekoladę, ustawiamy czas 3 min/temp 80 stopni/obr. 5
Po ok 2 minutach kiedy czekolada jest już rozpuszczona na jednolitą masę przez otwór w pokrywie Thermomix wlewamy śmietanę kremówkę, zmniejszamy obroty do 3 i czekamy do końca czasu.
Rozpusczoną czekoladę przelewamy do miseczki w celu przestudzenia.
Piekanik nastawić na 160°C.
W naczyniu miksującym umieścić ser, skórkę pomarańczy, cukier , całe jajko i żółtko. Miksować ok 30- 40 sek./ obr.5-6 do uzyskania gładkiej konsystencji. dodać ochłodzoną czekoladę i wymieszać ok 15 sek. /obr.5.
Masę serową wyłożyć na ochłodzony spód. Na górę wysypać zamrożone żurawiny.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 60 minut.
Sernik przestudzić po upieczeniu.
Polewe przygotować identycznie jak w pierwszym kroku przygotowania masy serowej i wylać na wierzch sernika.
Sernik wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
ciasteczkowego spodu
masa serowa
polewa
Porady
Serki twarogowe podane w przepisie mają kremową konsystencję , pakowane są w pudełeczka po 200 gramów więc potrzebne beda 3 opakowania. Można użyć twarogu pełnotłustego -3 krotnie mielonego ale sernik nie bedzie wtedy taki kremowy w smaku.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ciasto przepyszne!!! Polecam !
joaren
Dzień dobry, czy mogę użyć suszonej żurawiny? Czy wszystko zepsuję?
Będę próbowała 9.05. Opiszę jak zrobię
Ciasto królowało na stole w sobotę na moich urodzinach
[[wysiwyg_imageupload:1500:]]
zamiast mrożonych żurawin, wykorzystałam dżem z żurawin
Jestem Agata
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.
Antoine de Saint-Exupéry
Dziekuję Ten sernik jest niesamowity, na święta były u nas n stole 3 różne serniki , ale ten zaskoczył wszystkich i najszybciej znikał ze stołu
“Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa " - Mary Lou Cook
Ciekawe połączenie wygląda smakowicie Muszę wypróbować Pozdrawiam i dziękuję za przepis
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Are you sure to delete this comment ?