thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
10 osoba/osoby
Poziom
--

Składniki

Dekoracja

  • 400 gramów świeżych truskawek
  • kilka listkòw miety

Krem

  • 370 gramów śmietany kremówki
  • 1 cytryna, skòrka
  • 50 gramów skrobi kukurydzianej
  • 2 jajka kurze
  • 20 gramów cukru brązowego
  • 80 gramów cukru kryształu
  • 500 gramów mleka pełnotłustego
  • 4-5 duzych truskawek

Ciasto

  • 2-3 krople aromatu migdałowego
  • szczypta soli
  • 1 zoltko
  • 1 jajko kurze
  • 120 gramów miekkiego masla lub margaryny
  • 120 gramów cukru
  • 40 gramów migdalòw obranych
  • 25 gramów mąki ryżowej
  • 250 gramów mąki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Krem:
  1. Do czystego naczynia wlozyc skòrke z cytryny i cukry: 20sek / obr 7. Dodac mleko, jajka, make; gotowac: 7min / 80° / obr 4. Wyjac, wystudzic. Do czystego naczynia wlac smietane, zalozyc motylek, ubic na sztywno.Przelozyc do miseczki, wstawic do lodòwki. Do naczynia, bez plukania, wlozyc truskawki (4-5), zmiksowac ( kilka sec / obr 5). Wystudzony krem wymieszac z truskawkami i delikatnie ze smietana. Nalozyc na wystygle ciasto, wygladzic.

  2. Ciasto
  3. Zmielic migdaly: 9-10sek / obr 8-9. Dodac maki i pozostale skladniki, wyrobic: 20-25sek / obr 5. Wyjac ciasto z Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , zawinac w folie, wlozyc do lodòwki na 2-3 godziny. Rozwalkowac, przelozyc do formy wysmarowanej maslam i posypanej maka. Ponakluwac. Wlozyc na wierzch papier do pieczenia (jak na zdjeciu), umiescic fasole, piec w nagrzanym piekarniku: 12-13min / 175°. Zdjac papier z fasola i piec dalej (4-5min; do zrumienienia). Wyjac, kompletnie wystudzic.

  4. Dekoracja:
  5. Truskawki umyc, osuszyc, pokroic lub nie, wg gustu, udekorowac ciasto. Listki miety umyc dokladnie, osuszyc, uzyc do dekoracji.

  6. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  7. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  8. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

Porady

W czasie, gdy ciasto jest w lodòwce (2-3 godz.), oplaci sie ugotowac krem (zdazy wtedy ostygnac), ubic smietane, zmielic truskawki, a takze umyc truskawki do dekoracji i zostawic je do obciekniecia. Ciasto nalezy przechowywac w lodòwce.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Crostata z kremem Chantilly z truskawkami

Wydrukuj:

Komentarze

  • maja 26, 2015 at 11:06
    5.0

    Pycha. Zrobiłam dziś,  chociaż za pierwszym razem krem też mi nie wyszedł był wodnisty ,ale nie poddałam się zrobiłam drugi raz,[[wysiwyg_imageupload:2378:]] zmniejszyłam ilośc mleka i dałam więcej skrobi i zwiększyłam temp. na 90 stopni. Krem wyszedł nawet za gęsty . Jednak efekt końcowy super. Bedzie na dzisiejszy Dzień Mamy.

  • stycznia 5, 2015 at 16:32
    5.0

    Bardzo dobry przepis, niebawem sprobuję zrobić  Love

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

  • czerwca 14, 2014 at 21:03

    Bardzo ciekawy przepis tmrc_emoticons.) dodałam do moich kolekcji napewno wypróbuję tmrc_emoticons.)

  • maja 18, 2012 at 16:19

    Gabrysiu, przykro mi, ze nie wyszedl...tmrc_emoticons.( tmrc_emoticons.( . Nie wiem, co ci poradzic... To jest bardzo prosty krem, uzywany wszedzie do Crostaty z owocami... My sam krem, bez smietany, robimy na kazdym pokazie, bo szybki, lekki, latwy i pyszny... Wg mnie, powinnas spròbowac jeszcze raz go zrobic, tak na spokojnie, bez zadnej okazji... Podaje przepis jeszcze raz, specjalnie dla ciebie, jako deser, tym razem...Big Smile Big Smile tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • maja 17, 2012 at 21:30
    5.0

    Veroniko,  lodówka nie pomogła, krem byl nadal płynny. Zdjęłam go z ciasta razem z truskawkami i zjadamy jako deser luzem. Spód ciasta wykorzystam . Ja po prostu mam "talent",  bardzo często coś sknocę . Córka mi mówi: mamko nie eksperymentuj, szczególnie z ciastami. Ale ja mimo wszystko się będę uczyć. tmrc_emoticons.;)

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • maja 17, 2012 at 10:25

    Ps. widac zreszta na zdjeciu, jaki gesty jest krem... Dekoracje miedzy truskawkami sa z tego samego kremu... Stoja sztywno...

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • maja 17, 2012 at 10:22

    Gabrysiu, u mnie lyzka stala, mozna bylo kroic... krem nie musial nawet tezec w lodòwce... Za duzo mleka??? Lepiej mniej, jak wiecej do gestego kremu...  Maka ziemniaczana tez moze byc, ale wtedy trzeba jej dodac ciut wiecej... 10-20g wiecej...  Skrobia kukurydziana jest w tym akurat przypadku najlepsza... Co ci poradze.... Ewentualnie dla uratowania kremu, dodaj troche galaretki truskawkowej, powinno stezec... Nastepnym razem, dodaj albo mniej mleka, albo wiecej maki, albo skrobie... Daj znac, czy zdolalas jakos rozwiazac ten problem... Sporo osòb (tutaj, znajomych), zrobilo juz torcik, nie bylo problemòw... Daj znactmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • maja 16, 2012 at 22:29
    5.0

    Veroniko, upiekłam dziś to ciasto , ale krem mi wyszedł rzadki, trzęsie się jak galareta. Nie wiem co źle zrobiłam. Włożyłam na noc do lodówki, jutro zobaczę jak wygląda. Ja nie miałam skrobi kukurydzianej więc wzięłam mąkę ziemniaczaną. U nas taką zagęszcza się kisielki więc sądzę , że też może być.tmrc_emoticons.(

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • maja 13, 2012 at 18:32

    Cala wina tego zwariowanego kompatmrc_emoticons.( tmrc_emoticons.( tmrc_emoticons.( .... tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) . Jutro sie biore za cos nowego do pieczeniaBig Smile Big Smile ... juz wymyslilamtmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p Cooking 7

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • maja 13, 2012 at 18:26
    5.0

    Veronika, jesteś kochana trzpiotka. Nie było wczoraj truskawek, nie mogłam go upiec, ale to nic straconego. Zagości na urodzinowym pikniku u mojej córki.Big Smile

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: