thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
35min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
przez Yaro
opublikowany: 12/25/11
zmieniono dnia: 12/22/14

Składniki

CIASTO

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 230 g maku
  • 230 g mąki
  • 0,5 kostki margarny, rozpuszczonej
  • 230 g cukru
  • 10 białek

MASA

  • 1 zoltko
  • 50 g wódki
  • 150 g cukru
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 70 g budyń śmietankowy
  • 1 kostki masła
  • 0,5 litra mleka
  • 1 łyżeczki soku z cytryny

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. WYKONANIE

    Casto:

    -białka ubić z cukrem - czas 7,5 min. obr.poz.3.5

    -po 3 min. zmniejszyc obroty do poz. 1, dodawać porcjami rozpuszczoną margarynę, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu suchy mak, mieszać delikatnie przy pomocy kopystki

    -upiec w piekarniku - czas 30-40 min.temp 180-200 C

    Krem:

    - założyc motylek, wlać mleko, dodać budyń, wiórki, cukier, zagotować - czas 6min., temp 90 C, obr.poz.2, masę ostudzić

    - masło utrzec z żółtkiem - czas 2 min., obr.4 / z motylkiem / w trakcie dodawać porcjami wystudzoną masę

    - na koniec dodać wódkę, sok z cytryny i wymieszać

    Na koniec:

    ciasto podzielić na 3 części,nasączyć pączem (w/g upodobań) - dużo i przełożyć masą

    - na koniec udekorować polewą czekoladową

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

MAKOWIEC Z BIAŁEK

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY