Składniki
CIASTECZKOWY SPÓD
- 170 gramów kruchych ciastek digestive lub Petit Beurre
- 70 gramów rozpuszczonego masła
MASA SEROWA
- 90 gramów 90 g śmietany kremówki 30-36%
- 200 gramów białej czekolady
- 400 gramów twarożku kremowego typu Philadelphia
- 150 gramów serka waniliowego homogenizowanego np. Danio
- 130 gramów cukru pudru
- 2 całe jajka kurze
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 400-500 gramów truskawek
- cukier puder do posypania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Ciastka pokruszyć na mniejsze kawałki , włożyć do naczynia miksującego i rozdrobnić kilka sekund/ obr.5 - do uzyskania konsystencji piasku. Dodać roztopione masło i wymieszać kilka sekund / obr.5 - do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 24 -25 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia Na dno wcisnąć masę ciasteczkową, wyrównać. Włożyć do lodówki na 30 minut.
Do naczynia miksującego dajemy połamaną na kawałki czekoladę, ustawiamy czas 3 min/temp 80 stopni/obr. 5
Po ok 2 minutach kiedy czekolada jest już rozpuszczona na jednolitą masę przez otwór w pokrywie Thermomix wlewamy śmietanę kremówkę, zmniejszamy obroty do 3 i czekamy do końca czasu.
Rozpuszczoną czekoladę przelewamy do miseczki w celu przestudzenia.Piekarnik nastawić na 180 stopni.
W naczyniu miksującym umieścić twarożek kremowy i serek Danio, cukier, jajka, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Miksować ok 30 sek./ obr.5 do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać ostudzoną czekoladę i wymieszać ok 15 sek. /obr.5.
Masę serową wyłożyć na ochłodzony spód.Truskawki przekroić na pół i ułożyć na wierzchu sernika, delikatnie wcisnąć je w masę. Piec w temperaturze 180 stopni przez 60 min. Ostudzić i włożyć do lodówki na co najmniej 5 godzin a najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
cisteczkowego spodu
MASA SEROWA
Porady
Więcej na temat ciasta i na moim blogu //wszelkiemojepasje.blogspot.com/2013/04/sernik-z-biaa-czekolada-i-truskawkami.html lub stronie na FB //www.facebook.com/WszelkieMojePasje
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pychotka . Smakował całej rodzinie, blyskawicznie zniknął . Jeszcze go zrobie wiele razy .Polecam
pyszny,polecam
Bardzo dobry sernik Calej rodzince smakowalo!!!!
sernik robiłam już kilkakrotnie, jest po prostu pyszny. Używam zwykłego sera z Biedronki półtłustego w kostce, POLECAM SUPER PRZEPIS
robiłam ten sernik juz kilka razy i za każym razem wychodzi przepyszny polecam !!!!
Aż ślinka cieknie na truskawki jeszcze trochę trzeba poczekać dodaje do ulubionych pozdrawiam
Pierwszą porcję jadłam rano do kawy , po 7 godzinach od wstawienia do lodowki i był świetny. Po południu skusiłam się na drugi kawałek i był po prostu boski Jednak im dłużej schładzany w lodówce tym lepszy.
“Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa " - Mary Lou Cook
ale pychotka Przepis wyprobuję jak będą truskawki Pozdrawiam
Raczej obawiam się ,że nie byłoby to efektowne nawet po rozmrożeniu. Ja nie wytrzymałam i użyłam truskawek z importu, ale już wiem, że jak tylko pokażą się krajowe to sernik będzie co niedziela
“Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa " - Mary Lou Cook
:Przepis wygląda smakowicie ,tylko czekam na truskawki.Chyba ,że mogą być mrożone
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.