Składniki
spód ciasteczkowy
- 1 łyżeczka aromatu midałowego
- 200 gramów ciasteczek zbożowych lub herbatników
- 60 gramów rozpuszczonego masła
masa serowa
- 100 gramów likieru Amaretto
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
- 5 jajek
- 1 puszka puszka mleka skondensowanego słodzonego 500g
- 900 gramów twarogu na sernik, ( może być wiaderkowy co najmniej 3 krotnie mielony)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 gramów migdałów w płatkach
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Ciastka pokruszyć na mniejsze kawałki , włożyć do naczynia miksującego i rozdrobnić kilka sekund/ obr.5 - do uzyskania konsystencji piasku. Dodać roztopione masło i wymieszać kilka sekund / obr.5 - do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 24 -25 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia Na dno wcisnąć masę ciasteczkową, wyrównać. Włożyć do lodówki na 30 minut.
100 gramów migdałów uprazyć na patelni i ostudzić. Pozostałe 50 gramów odłozyć do dekoracji wierzchu sernika.
Piekarnik nastawić na 175 stopni ( bez termoobiegu )
Dodać ser do naczynia miksujacego i miksować 50 s./ obr. 4 do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodać mleko skondensowane i nadal miksować na obr.4 do połaczenia składników. Nadal miksując doadawać jajka - jedno po drugim w odstępach po 10-15 sekund. Dodać likier, aromat oraz makę ziemniaczaną i wymieszać ok 60 s. / obr 5.
Do zmiksowanej masy dodać podprazone migdały i wmieszać za pomoca kopystki.
Przygotowana masę serową ( dość płynna ) wylać na przygotowany wcześniej ciasteczkowy spód. Na wierzchu posypać pozostałymi nie prażonymi płatkami migdałowymi.
Piec w temp 175 stopni przez 60-70 minut - do momentu, aż środek będzie ścięty i sprężysty. Jesli wierzch zacznie zbyt szybko się rumienić nakryć go w trakcie pieczenia kawałkiem folii aluminiowej i tak kontynuować pieczenie.
Sernik po upieczeniu studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Ostudzony sernik wstawić do lodówki na co najmniej 8-12 godzin.
ciasteczkowy spód
masa serowa
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Przymierzę się do niego jutro i zaszaleję, bo na migdały dam polewę - wyjdzie fajnie kostropaty.
Upiekłam wczoraj, łatwo i szybko. Wykorzystałam twarogi półtłuste z Biedronki, Bardzo smaczny. Dodatkowo , zamiast dekoracji migdałami, zrobiłam na wierzchu polewę czekoladową.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Are you sure to delete this comment ?