thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
3h 13min
Czas całkowity
4h 3min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Łatwy

Składniki

Składniki na ciasto

  • 100 gramów drożdży świeżych
  • 1 porcji cukru, 1 szklanka
  • 1 opakowania cukier wanilinowy, 1 torebka
  • 4 porcje mąki, 4 szklanki mąki
  • 4 porcje jajka, 4 jajka
  • 1 porcje oleju rzepakowego, 1 szklanka
  • 1 porcje mleka, 1 szklanka
  • 3 szczypty soli, 1/2 płaskiej łyżeczki
  • 1 porcje owoców, 1 kilogram

Skład kruszonki

  • 1 porcje mąki, 1 szklanka
  • 0.5 porcje cukru, pół szklanki
  • 100 gramów masła, pół kostki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Sposób przygotowania:
  1. Do większego półmiska wrzucamy warstwowo:
    Drożdże utarte na wiórki. Następnie w kolejności tworzymy warstwy z następujących składników: Warstwa cukru (1 szklanka)
    1 opakowanie cukru wanilinowego.
    4 jajka wcześniej rozbełtanych łyżką.
    Olej rzepakowy (1 szklanka).
    Mleko (1 szklanka).
    Pół łyżeczki płaskie soli.
    Mąka (4 szklanki)
    Taki przekładaniec przykrywamy ściereczką lnianą i odstawiamy do ciepłego miejsca, na trzy godzimy.
  2. Między czasie przygotowujemy kruszonkę:
    Mąkę (1 szklanka) przesiewamy. Następnie dodajemy no niej pół szklanki cukru oraz twarde schłodzone masło. Ugniatamy z tego kulę, którą wkładamy na czas około 3 godzin do lodówki.
  3. Drylujemy owoce, jeśli jest taka potrzeba.
  4. Po trzech godzinach Przygotowanego wielowarstwowca mieszamy, dopóki nie otrzymamy jednolitej masy. Którą następnie wlewamy do brytfanki wyściełaną papierem do pieczenia o wymiarach 38 cm na 25 cm.
    Na wierzch układamy owoce sezonowe (np. śliwki).
    Po czym wyciągamy naszą kulę na kruszonkę i za pomocą tarki przecieramy ją na placek.
    Tworząc ostatnią warstwę.
  5. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni celsjusza, na czas około 50 min.
    Po upieczeniu uchylamy leciutko drzwi piekarnika. Ciasta nie wyciągamy dopóki się piekarnik nie schłodzi.

Porady

Koniecznie obejrzyj filmik

12

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Przepis na ciasto drożdżowe z owocami

Wydrukuj:

Komentarze

  • września 23, 2017 at 12:09

    To jest przepis na "drożdżówkę sypaną" Ewy Wachowicz /wypadałoby podac źródło jak się kopiuje czyjś przepis..../. Ciasto jest rewelacyjne-piekłam wiele razy ,ale tutaj raczej TM nie używamy /no chyba że do kruszonki/.

  • września 22, 2017 at 18:01

    Brzmi i wygląda apetycznie. Szkoda, że tak mało wykorzystany jest THERMOMIX. Pozdrawiam