thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 20min
Czas całkowity
2h 28min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
opublikowany: 17/09/17
zmieniono dnia: 18/09/17

Składniki

Składniki na ciasto

Składniki na sos pomidorowy

  • 1 puszek pomidorów, z puszki
  • 1 łyżeczki oregano, suszone
  • 1 łyżeczki bazylii, suszonej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 porcje cebula, pół główki średniej cebuli
  • 1 płaskie łyżeczki do herbaty soli
  • 1 płaskie łyżeczki do herbaty pieprz czarny, mielony
  • 2 łyżeczki koncentrat pomidorowy

Przykładowe dodatki do pizzy

  • 400 gramów sera parmezan, tartego
  • 50 gramów pieczarek
  • 200 gramów salami
  • 1 porcje papryki
  • 0,5 porcje cebuli
  • 1 porcje czarnych oliwek, bez pestek

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przepis na pizzę.
  1. Przygotowanie ciasta:
    Drożdże rozpuszczamy w 150 ml ciepłej przegotowanej wody, dodając jednocześnie cukier i odstawiamy na około pół godziny.






    Do przesianej mąki typ 550 dodajemy sól i wszystko mieszamy.






    Następnie do mąki dodajemy wcześniej przygotowane drożdże i oliwę. Wszystko wyrabiamy w ciasto. Dzielimy powstałą kulę na dwie mniejsze. Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy do ciepłego miejsca na około 40 min lub więcej. Przykrywając ściereczką.






    Po wyrośnięciu ciasta (kule powinny zwiększyć objętość dwukrotnie) z kul robimy dwa placki o grubości około 3-4 mm.
  2. Przygotowanie sosu do pizzy:






    Wrzucamy pomidory z puszki do blendera, dodając jednocześnie oregano, bazylię, oliwę, pół główki cebuli, sól i pieprz. Wszystko miksujemy w jedną masę.
  3. Tworzenie pizzy:






    Na przygotowane placki nakładamy około 2 łyżki na placek sosu pomidorowego przygotowanego wcześniej. Następnie dodajemy 200 g sera mozzarella. W dalszej kolejności resztę składników wedle uznania. Czyli cebulę, paprykę, oliwki, pieczarki i salami.
  4. Pieczenie:






    Przygotowane pizze pojedynczo wrzucamy do nagrzanego piekarnika do 250 stopni Celsjusza na czas około 8 minut.

Porady

Obejrzyj koniecznie prezentowany filmik kulinarny prezentowany na tej stronie. Znajdziesz dzięki niemu odpowiedzi na wiele pytań związanych z przyrządzaniem pizzy.

12

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Przepis na domową pizzę

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy