Składniki
Sos czekoladowy
- 130 gramów gorzkiej czekolady
- 20 gramów masła, pokrojonego na kawałki
- 100 gramów mleka
Masa makowa
- 100 gramów miodu
- 50 gramów masła, pokrojonego na kawałki
- 16 gramów cukru waniliowego, małe opakowanie
- 120 gramów cukru
- 350 gramów mleka
- 100 gramów rodzynek
- 500 gramów maku niebieskiego
- 200 gramów orzechów laskowych, włoskich i migdałów
- 1/2 płaskich łyżeczek aromatu migdałowego do ciast
- 4 białka
- 1 szczypty soli
Ciasto
- 50 gramów śmietany 18% gęstej
- 1 jajko
- 1 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 16 gramów cukru waniliowego, małe opakowanie
- 100 gramów cukru
- 250 gramów mąki
- 100 gramów masła, pokrojonego na kawałki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Formę do pieczenia (35x25x6 cm) natłuścic odstawić
2. Do naczynia miksującego włożyć masło i mąkę, wymieszać 15s/obr6
3. Dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jajko i śmietanę, wyrobić 1,5min/wyrabianie
1. Do naczynia miksującego włożyć orzechy i migdały rozdrobnić, 3s/obr.6, przełożyć do innego naczynia odstawić
2. Do naczynia miksującego wsypać 250 g maku, zemleć 20s/obr.8, przełożyć do innego naczynia, odstawić
3. Do naczynia miksującego wsypać 250 g maku, zemleć 20s/obr.8
4. Do naczynia miksującego dodać wcześniej zmieloną porcje maku, mleko, rodzynki, cukier, cukier waniliowy, masło i miód, gotować 15min/90stopni/obr wsteczne 3
5. Dodać rozdrobnione orzechy i migdały oraz aromat migdałowy, wymieszać 5s/obr. wsteczne 4, przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostygnięcia
6. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni
7. Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć białka, doda szczyptę soli, ubić na sztywno 3min/obr.3. Pianę dodć do masy makowej i wyieszać kopystką
8. Masę makową wylożyć na przygotowane ciasto
9. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40 min (180 stopni)
1. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę rozdrobnić 10s/obr. 9
2. Dodać masło i mleko, podgrzać 4min/100 stopni/obr.2
3. Wierzch ostudzonego makowca polać sosem czekoladwym
4. Kroić i podawać po całkowitym ostudzeniu
Ciasto
Masa makowa
Sos czekoladowy
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze