thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 7
thumbnail image 8
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6 thumbnail image 7 thumbnail image 8
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 10/12/13
zmieniono dnia: 10/12/13

Składniki

Ozdoby

  • 3 białka
  • kolorowe posypki

Kruche świąteczne ciasteczka

  • mąka przenna, ile wejdzie w ciasto
  • 1 margaryna
  • 20 dag smalcu
  • 1 zapach pomaranczowy
  • 3 żółtka
  • 5 dag drożdzy i amoniaku
  • 1,5 szklanki cukru
  • 0,5 litra śmietany, może byc 12% lub 18%

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Kruche świąteczne ciasteczka
  1. Do naczynia miksującego wkładamy śmietanę, cukier, drożdze, amoniak, żółtka, zapach pomarańczowy, pół szklanki wody ustawiamy Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"   2 min./ obr. 4-5

  2. Do naczynia miksującego dodajemy smalec i margarynę pokrojona na mniejsze części Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"  2 min./ obr. 4-5

  3. Podczas pracującego Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" łyżką dodajemy przez otwór mąkę pszenną. Mi weszło około 15 łyżek mąki. Obroty zwiększamy od 4 do 8. 

  4. Na stolnicę wysypujemy trochę mąki w środku robimy zagłębienie i wlewamy w nie powstałą masę około 1/3 naczynia. Zagniatamy ciasto i dodajemy mąki ile jeszcze wejdzie.

  5. Oto powstałe ciasto.

  6. Ciasto dzielimy na plastry. Potem rozwałkujemy je wałkiem na grubość 0,5 cm. Foremkami wycinamy różne kształty - serca, gwiazdki, itd

  7. Zakładamy motylek. Białka ubijamy w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"  1 min. / obr.4. Pędzelkiem rozsmarowujemy białko na ciasteczkach i maczamy je w kolorowych posypkach. Układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszkach. Pieczemy w temp. 175 st. C 20-25 min funkcja termoobieg

  8. Z ciasta wychodzi 5-6 blach z ciasteczkami. 

Porady

Gdy nie mamy posypek ciastka możemy maczać w białym cukrze krysztale, maku, sezamie tmrc_emoticons.) 

Ciasteczka można nie tylko chrupać. Można je wykorzystać jako ozdoba choinki. Wystarczy zrobć dziurkę do zawieszenia, a po upieczeniu założyć nitkę lub wstążkę 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kruche świąteczne ciasteczka

Wydrukuj:

Komentarze

  • stycznia 10, 2016 at 11:46

    Tak 5 dag drożdzy i 5 dag amoniaku.

    Jestem Agata Smile


    Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.


    Antoine de Saint-Exupéry

  • stycznia 9, 2016 at 17:36

    Co to znaczy "5 dag drożdzy i amoniaku" : czy chodzi o to, że " po 5 dag drożdzy i amoniaku" czy "5 dag drożdzy i amoniaku łącznie"?

  • grudnia 15, 2013 at 06:31
    5.0

    tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.-D Lol" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png" alt="tmrc_emoticons.D" height="19" width="19"> Agatko,ale tu u Ciebie wesoło...święta z ciasteczkami będą nie tylko smaczne ,ale i kolorowe tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.-D Lol" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png" alt="tmrc_emoticons.D" height="19" width="19"> Dziękuje za przepis tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.-D Lol" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png" alt="tmrc_emoticons.D" height="19" width="19">

  • grudnia 13, 2013 at 16:34

    Kolory są od posypek, ale możesz sprobować z barwnikiem. 

    Jestem Agata Smile


    Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.


    Antoine de Saint-Exupéry

  • grudnia 12, 2013 at 13:28
    5.0

    Agatko, te kolory są tylko od posypek, czy dodawalaś barwnika do ciasta?  tmrc_emoticons.)  Wyglądają ślicznie kolorowo  Party  W tym roku robię wiele różnych ciasteczek i Twoje też wypróbuję.  tmrc_emoticons.)  Moje łasychy bardzo się cieszą  Love  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • grudnia 12, 2013 at 09:33

    Beatko muszę sprobować ciasteczek z Twojego przepisu  tmrc_emoticons.)

    Jestem Agata Smile


    Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.


    Antoine de Saint-Exupéry

  • grudnia 11, 2013 at 20:19

    Bardzo się cieszę tmrc_emoticons.) ja też super się bawiłam przy ich robieniu  Party

    Jestem Agata Smile


    Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.


    Antoine de Saint-Exupéry

  • grudnia 11, 2013 at 18:45
    5.0

    Zrobiłam dzisiaj z dziećmi - ale była frajda i zabawa tmrc_emoticons.D  wyszły pyszne tmrc_emoticons.)  polecam tmrc_emoticons.D

  • grudnia 11, 2013 at 07:45

    Ale zrobiło się kolorowo i świątecznie tmrc_emoticons.D  do wypróbowania tmrc_emoticons.)

  • grudnia 10, 2013 at 22:16
    5.0

    Ale fajne kolorowe ciasteczka  tmrc_emoticons.D do wyprobowania tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile