thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 10/01/14
zmieniono dnia: 10/01/14

Składniki

Ciasto

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 gramów cukru
  • 25 gramów mąki ziemniaczanej
  • 100 gramów mąki pszennej
  • 4 jajka

Krem

  • 100 gramów mąki pszennej
  • 100 gramów mąki ziemniaczanej
  • 150 gramów cukru
  • 200 gramów masła
  • 1 litra mleka 3.2 %
  • 2 żółtka
  • budyń śmietankowy
  • aromat smietankowy
  • sok z cytryny

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Zalecam przed rozpoczeciem pracy odmieżyc sobie produkty. Piekarnik nagrzac do temp 180st.. W naczyniu miksujacym umiescic motylek. Nastawic czas na 6 minut. Ubic piane z bialek ok 3min/obr3. Po tym czasie przez otwor w pokrywie stopniowo dodać cukier i żółtka. Dalej ubjiac . Po tym czasie doac pozostale produkty. Delikatnie wymieszac czas 30sek / obr1. Ciasto wylac na duża forme ( ja mam 25 x 30cm). Piec ok 30 minut. Po wystudzeniu przekroic na 2 rowne czesci.

  2. Krem

     Pół litra mleka zagotowac z cukrem. Do naczynia miksujacego dodac mąke pszenna , mąke ziemniaczaną , pozostałe mleko, żółtka i budyń. Wymieszac czas 15sek/ obr 3. Mieszanke wlac do gotującego sie mleka ciągle mieszajac az powstanie budyn. Przykryc i odstawic do wystudzenia.

    Maslo utrzec na pulchna mase czas 40sek/obr6. Za pomocą kopystki zdjac maslo ze scianek naczynia i czynnosć powtorzyc. Zalożyc motylek. Zamknąc naczynie miksujące. Ustawic czas 6 minut /obr 3. Przez otwor w pokrywie dodac kilka kropli aromatu śmietankowego i łyżkami dodawac przestudzony budyń.

    Ciasto nasaczyc sokiem z jednej cytryny zmieszanym z 1/3 szklanki wody. Przełożyc kremem. schłodzic w lodowce. Przed podaniem posypan cukrem pudrem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kremówka wg Edki

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?