Składniki
Nadzienie
- 250 gramów łososia wędzonego plastry
- 200 gramów serka śmietankowego, ja użylam philadelfia
- 2 łyżki chrzanu tartego
Cisto szpinakowe
- 450 gramów szpinak mrożony rozrobniony
- 4 jajka
- 20 gramów mąki pszennej
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta galki muszkatałowej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Szpinak rozmrażamy na sicie tak aby odsączyc wodę.
Nagrzewamy piekarnik do 200stopni
Ubjiamy białka ok 3min obr 3 z użyciem motylka. Przekladamy do innego naczynia
Nakladamy motylek. Do naczynia miksujacego dajemy zółtka ubjiamy ok 2 min/obr3. Dodajemy mąke i ucieramy ok 0,5min/obr3. Kopystką zgarniamy mase ze scianek naczynia zwracajac szczególna uwage na dno naczynia.Czynność powtarzamy. Dodajemy przeciśniety przez praske czosnek, rozmrożony szpinak i przyprawy. Mieszamy ok minuty/obr2 ( do połączenia skladnikow)
Dodajemy ubite bialka . Mieszamy ok 1min/motylek/obr 2 ( do połączenia skladników).
Forme ( blache) z piekarnika wykladamy papierem do pieczenia. Wylewamy mase. Piec ok 8-10 minut.
Studzimy.
Na blat stołu rozwijamy folie spożywczai ukladamy placek do góry i delikatnie ściagamy. placek smarujemy serkiem wymieszanym z chrzanem.Rozkladamy plasterki łososia. Zwijamy w rolade. Rolada powinna polezec kilka godzin w lodowce. Kroimy w plastry ok 1- 1 1/2cm. Można skropic cytryna
Ciasto szpinakowe
Porady
można użyc zamiast zwykłego serka smietankowego i chrzanu serek śmietankowo-chrzanowy. Jeśli nie przepadamy za chrzanem można ten skladnik pominąć.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo smaczne Polecam , jednak dla mnie rzepis troche haotyczny.
po raz kolejny robiłam tą roladę i znów wyszła wyśmienita .
Dziękuję ci za ten przepis !!!!
Pycha
Bardzo fajny przepis. Samczny. Ja dałam serek Almette z chrzanem.
W przepisie nie jest napisane kiedy mieszać z motylkiem a kiedy bez. I dużo ciasta przykleiło mi się do motylka i źle mi się rozmieszało.
Polecam,
Czy ktoś próbował zrobić ze świeżym szpinakiem? Ma to wpływ na jakość rolady?
Roladka zrobiła furorę na urodzinachDziękuję.
Rolada wyszła cudna. Bardzo nieufnie podchodziłam do tematu, gdyż ciasto jest bardzo rzadkie przy wykładaniu na blachę. W trakcie pieczenia jednak twardnieje i cudnie się zwija nie rwie się. W moim kochanym TM5 to trzas pras i gotowe. Polecam
Mimo ze ciasto zdawalo sie byc po przygotowaniu rzadkie, w piekarniku szybko się scięło a rolada byla wysmienita. Zrobiłam z makrelą.
Rewelacyjna!
Robiłam już 2 razy. Zawsze wychodzi super, a goście są zachwyceni pomysłem. Jedną robiłam z wędzonym kurczakiem zamiast łososia - pychotka. Dziś będę robić z makrelą. Dzięki za przepis
Ten przepis zagościł u mnie na stałe. Zawsze wychodzi rolada idealna. dodaje tylko mniej chrzanu, aby nie dominował w smaku. całość super
Mi niestety nie wyszła