

Składniki
ciastka
- 100 g masła
- 2 jajka
- 250 g mąki
- 200 g cukru pudru
- 40 g gorzkiego kakao
- 1/2 szkl. posiekanej świeżej mięty (około 10 g)
- 5 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
- szczypta soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Masło rozpuścić 3 min./ 50 st. C/ obr. 2. Dodać jajka i wymieszać 30 s / obr. 3-4. Dodać mąkę, cukier puder, kakao, proszek do pieczenia, sól i miętę – wyrobić ciasto przy pomocy kopystki 40 s/ obr. 4. Gotowe ciasto umieścić w woreczku foliowym i włożyć na godzinę do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Ciasto podzielić na pół. Z każdej połowy uformować wałek i pokroić go kopystką na 25 kawałków (jak na kopytka ;o). Z każdego kawałka uformowac kulkę (wielkości orzecha włoskiego) i układać na blasze zachowując odstępy (ciastka trochę się rozpłyną i urosną). Piec około 10-15 minut w zależności od piekarnika (u mnie to 12 min.). Ostudzić na kratce.
Porady
Chrupiąca skórka i delikatny miękutki środek ;o) Idealnie nadają się jako szkolna przekąska wraz z musem, jourtem lub mlekiem waniliowym.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku. Cudowne ❤
Genialnie smaczne
jeszcze dodalem troche chilli ... palce lizac
Upiekłam z miętą mrożoną i jeszcze chwilę wyrobiłan na interwał
"Ciasto" Wyszły pyszne piekłam 12-13 minut zależy od piekarnika . Wyszły chrupiące z wieszchu, mięciutkie w środku.
Przełożyłam do szklanego słoja i zrobiły się mięciutkie całe !
Są pyszne do kawusi, herbatki , polecam !!!!
Niestety, musialam zrobic bez miety, bo dzieci nie lubia. Kiedys zrobie dla siebie
Może coś zrobiłam nie tak, bo wyszły twarde, ale nie daję oceny bo to nie wina przepisu tylko moja.
W smaku b.dobre
Bogna
Ciasteczka na prawdę pyszniutkie
Rewelacyjny przepis, polecam.
Właśnie zrobiłam czekam aż ostygną i zaczynam degustacje
. Pachną obłędnie.
Przepyszne polecam
Wdrażam się w gotowanie.
Lubie karmić ludzi
jak drobna ma być mieta? moge ja rozdrobnic w tm? jesli tak to jakie obroty?
pyszne !!druga tura w piekarniku