Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
6
osoba/osoby
Poziom
Łatwy
Składniki
Ciasto
- 600-650 g ugotowanych ziemniakow
- 1 szklanka mąkki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 500 g białego sera
gotowanie
- szczypta soli
- olej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Pierogi leniwe
Porady
Ciasto na pierogi leniwe jest mieciutkie i gładkie. Nie trzeba ich długo gotować, po wypłunięciu na wierzch około 2 minuty (bedą mięciutkie)
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Kopytka wychodzą tylko trochę zmian zastosowałem po przeczytaniu opinii i z innych ilości przygotowanych składników.
Ziemniaki wystudzone 400g
Mąka pszenna 175 g
Mąka ziemniaczana 35 g
Ser twarogowy 250g
Żółtko.
Szczypta soli.
30 sekund / obroty 4
Ciasto wychodzi klejące i bardzo "lekkie".
Na stolnicę sporo mąki, około szklanka, rozgarniam i w środek wykładam ciasto. Potem posypuję mąką i tak lekko zagniatam/obtaczam.
Dzielę na małe porce cały czas z udziałem mąki.
Do wody i po wypłynięciu około 1 min gotowania.
Wyszły smaczne. Kiedyś bez termomixu robiłem i chyba wyszły lepsze,ale te też są ok i sporo szybciej. Wszyscy zjedli. Jeszcze ja . Znaczy się gentelmen - ostatni .
Jestem taka zła!!!Od dwoch dni sie szykuje na kopytka i wszystko do kosza! Ahhhr!!!!
Dziwią mnie negatywne komentarze, moje ciasto wyszło idealne , gładkie a produkt końcowy zniknął z talerzy expressowo. Podałam na słodko ze śmietaną zrobioną wg przepisu Babci, tzn 30% tak długo podgrzewa się na patelni ciagle mieszając, az zmieni kolor na brązowy (wygląda jak bułka tarta z masłem), potem wystarczy połączyć z leniwymi i dla smakoszy jeszcze posypać cukrem,
Kasia Z.: Brzmi zachęcająco, chyba na następny raz dodam pianę z białek
Cześć,
Ciekawa alternatywa na "leniwe pierogi", z tym, że w wielkopolsce na ten przykład ciasto robi się tylko z białego sera (tłustego i mokrego) z dodatkiem mąki i jajka. Jak słusznie zauważyli inni użytkownicy, sekretem udanego ciasta są proporcje a nie ziemniaki (zimne czy ciepłe) dodawane do ciasta... Moja babcia zawsze robiła tak, że to zmielonego sera (np 0,5 kg), dodawała żółtka, mąkę (połowe z objętości sera czyli 250 g) a następnie ubite na sztywno białka. Po wymieszaniu powstawała masa, z której "kulała" pierogi. Jeśli masa była zbyt lepka, na wyczucie dodawała mąki, aby pierogi nie wyszły zbyt twarde.
Pozdrawiam serdecznie
niestety ciasto wyszło lejące...uratowałam leniwe poprzez dodanie więcej mąki...następnym razem spróbuję pomijając mieszanie na wstecznych obrotach...
Bardzo pyszne , ale musiałam dodac więcej mąki, bo ciasto było zbyt lejące
Zły przepis. Zimne ziemniak nic nie dały. Porazka
Mały_rycerzu. Zapewne użyłeś/as jeszcze ciepłych ziemniaków. Muszą być zimne.
Ze te leniwe nie wychodza to nie wina ziemiakow a proporcji. Przeciez tego ciasta nawet z 750g maki dodatkowo nie dalo sie uratowac. Wiecej maki w domu nie mialam wiec ciasto poszlo do kosza i niestety obiadu nie bedzie. Dzieki za przepis i szkoda, ze nie mozna minusowych punkow przydzielac.
Are you sure to delete this comment ?