- TM 31
Składniki
- 1100 g wypestkowanych śliwek, węgierek, bardzo dojrzałych
- 3-4 goździki, opcjonalnie
- 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego, opcjonalnie
- 1/2 laski wanilii (sam miąższ) bądź łyżecza ekstraktu waniliowego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
600g śliwek i goździki miksujemy
6 sekund/obroty 7
2.dodajemy pozostałe składniki i resztę śliwek i gotujemy powidła :
czas 1 godzina / obroty "Obroty wsteczne" 1-2 / temperatura 100
po tym czasie ponownie gotujemy :
czas 1 godzina / obroty "Obroty wsteczne" 1-2 / temperatura 100
3. przelewamy do suchych, wyparzonych słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 minut
Porady
Na pokrywę stawiamy koszyczek (zapobiegnie to licznym rozbryzgom powideł )
Mimo, iż nie zawierają grama cukru, cechuje je ogromna słodycz wydobyta z dojrzałych owoców soczystych śliwek. Powidła wyszły gęste, a jednocześnie na tyle miękkie, by bez problemu rozsmarować je na kromce chleba czy polać nimi jogurt naturalny.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Niestety, nie dość że lekko przypalone, gorzkie (a śliwki są słodkie!) to jeszcze totalna zupa! Stracona pierwsza partia. Może to rodzaj śliwek ale dodanie gożdzikow i cynamonu pogorszyło smak.
Przepis super! Smaczne i aromatyczne. Nie dodawałam cukru
Już drugi raz je robie i drugi raz są strasznie rzadkie..
Właśnie zrobiłam. Są przepyszne
Jestem zachwycona!!! szkoda że tylko 2 słoiczki mi z tego wyszly!!! polecam ten pgrzepis i jedyna zasada to muszą być bardzo dojrzałe śliwki.
Czy trzeba dawac wanilie?
Właśnie zrobiłam. Przepyszne.
Właśnie robię, ciekawe jaki będa miały smak, bośliwki nie były bardzo dojrzałe
Jeśli chcemy by śliwki były słodsze a nie chcemy dodawać cukru można je wcześniej podpiec w piekarniku
pozdrawiam!
Bardzo dobre powidła, jednak zależy jakie się ma śliwki. Jeśli bardzo dojrzałe to powidła są słodkie, jeśli nie to dodaję trochę cukru. Pachną wyśmienicie!
Are you sure to delete this comment ?