thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
12min
Czas całkowity
12min
porcja/porcje/porcji
4 słoik/słoiki/słoików
Poziom
--

Składniki

  • 600 g truskawek
  • 100 g cukru / xylitolu
  • pół łyżeczki KAWY ROZPUSZCZALNEJ bądź 1 mocne espresso
  • 1 łyżeczka agaru bądź żelatyny

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. część truskawek (300g) umieszczamy w kielichu i mixujemy 6sekund/obroty 6 , następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki 

     

    2. gotujemy dżem :

    czas 12 minut / obroty wstecznecounter-clockwise operation 1 / temperatura 90

     

     

    3.  przelewamy do suchych, wyparzonych słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 minut

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Dżem truskawkowo-kawowy

Wydrukuj:

Komentarze

  • września 29, 2013 at 19:40

      Love  Mam nadzieję, że smakowały tmrc_emoticons.;)

    Dziękuję za wypróbowanie, pozdrawiam!

  • czerwca 25, 2013 at 15:58

    Dżemy gotowe tmrc_emoticons.) juz nie mogę się doczekać smakowania tmrc_emoticons.D

  • sierpnia 24, 2012 at 13:35
    5.0

    Truskawki i kawa..brzmi ciekawie, muszę spróbować tmrc_emoticons.)

    Dziękuję za przepis!

    gogol

  • sierpnia 17, 2012 at 11:01

    ElaK

    tmrc_emoticons.) Dzięki Maszoperia za takie dokładne wytłumaczenie  tmrc_emoticons.) 

    A gdzie Ty kupujesz agar, jaka jest jego cena?

    Big Smile

    Agar kupuję w sklepie ze zdrową żywnością, kosztuje w zależności od ilości w opakowaniu; od około 7 zł. do 15 zł.

    Pozdrawiam!

  • sierpnia 17, 2012 at 00:10

    tmrc_emoticons.) Dzięki Maszoperia za takie dokładne wytłumaczenie  tmrc_emoticons.) 

    A gdzie Ty kupujesz agar, jaka jest jego cena?

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • sierpnia 15, 2012 at 22:20

    ElaK

    Maszoperia, Twoje propozycje dżemów są bardzo ciekawe ale wagowa ilość cukru do owoców jest wyjątkowo niska... W dodatku dodajesz tylko łyżeczkę zagęstnika. Dlatego mam pytanie: jak długo takie przetwory mogą być przechowywane? Z własnego doświadczenia wiem, że czymś te owoce muszą być zakonserwowane a tak przygotowane jako bardzo niskosłodzone są przeznaczone do szybkiego spożycia i najlepiej trzymać je w lodówce. 

    Pozdrawiam

     

    Elu, głównym składnikiem Agaru, który zawsze dodaję, jest trudno przyswajalny przez człowieka cukier galaktoza, bezpieczny dla osób dbających o zdrowie, na diecie , cukrzyków...

    Agar jest bardziej odporny na bakterie od tradycyjnej żelatyny i można go używać kilkakrotnie mniej niż  żelatyny. Żelowanie zachodzi przy ochładzaniu płynu i odbywa się w temperaturze bliskiej 37 stopni C. Jeśli doda się zbyt małą ilość agaru  i okaże się to dopiero po schłodzeniu dżemu , wystarczy skorygować dawkę agaru : doprowadzić dżem ponownie w okolice 90 stopni C, dodać agar, wymieszać i ponownie całość przelać do słoików.

    Agar gorzej żeluje, jeśli składniki mają odczyn kwaśny, dotyczy to cytrusów, ale także agrestu, jagód, truskawek, wiśni, żurawiny..w takim wypadku jeśli chcemy tradycyjnie gęsty dżem ilość agaru zwiększamy o około 40-50 %

    Cukier podwyższa zdolności żelujące agaru. Małe ilości cukru nie wpływają znacząco na dozowanie, jednak duże ilości cukru czynią dżem 'twardszym'. Dlatego ja wolę zmniejszać dawkę agaru  ponieważ nie używam w kuchni prawie wcale cukru (wolę  xylitol, który ma również właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne).

    Moje dżemy, a robię je od lat, nie pleśnieją, nie tracą na aromacie i smaku nawet po 4 latach ;otworzyliśmy kiedyś zapomniane słoiki (za to straciły kolor tmrc_emoticons.;) ) , trzymam je w piwnicy a po otwarciu w lodówce. Słoiki dokładnie wyparzam, nakrętki również i wycieram do sucha. Używam słoików o małej pojemności, około 200-250ml.

    Ponieważ agar pozyskuje się z kilku rodzajów wodorostów, różne typy agaru mogą różnić się siłą żelowania.

    W każdym z moich przepisów można dodać większą ilość cukru, wedle swoich upodobań , i zamiast agaru dać żelfixy tmrc_emoticons.;)

  • sierpnia 15, 2012 at 21:34

    Maszoperia, Twoje propozycje dżemów są bardzo ciekawe ale wagowa ilość cukru do owoców jest wyjątkowo niska... W dodatku dodajesz tylko łyżeczkę zagęstnika. Dlatego mam pytanie: jak długo takie przetwory mogą być przechowywane? Z własnego doświadczenia wiem, że czymś te owoce muszą być zakonserwowane a tak przygotowane jako bardzo niskosłodzone są przeznaczone do szybkiego spożycia i najlepiej trzymać je w lodówce. 

    Pozdrawiam

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile