- TM 31
Składniki
- 400 g pure z malin (przetarte maliny pozostałe z robienia soku)
- 100 g bananów mocno dojrzałych
- sok i skórka z połowy cytryny
- 1/2 łyżeczki agaru bądź żelatyny
- 70 g cukru / xylitolu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPorady
Do dżemu użyłam malin, które pozostały mi z soku który robiłam w TM, przetarłam je przez sito (nie lubimy pestek z malin) i otrzymałam pure.
Dżem powstał by nie zmarnowały się owoce po zrobieniu soków na zimę
Ponieważ dodałam bardzo słodkie banany a maliny wcześniej były już słodzone podczas robienia soku, posłodziłam je teraz 'symbolicznie', do świeżych malin trzeba dodać odpwiednio więcej cukru/xylitolu i wydłużyć czas gotowania.
Na pokrywę stawiamy koszyczek (zapobiegnie to ewentualnym rozbryzgom dżemu)
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dżem bardzo ciekawy w smaku- ja dodaje go również do kaszy jaglanej z jogurtem- smakuje wyśmienicie polecam warto zrobić ten przepis z pozostałości malin po soku malinowym
Cieszę się, że wyszedł super , pozdrawiam serdecznie!
Dżem bardzo smaczny, z lekką nutą cytrynową. Super! NAwet z ziarenkami malin!!!
To ja dziękuję, i w związku z tym że dopiero w przepisowni raczkuję, choć Thermomix mam od dawna, to będe się poruszać po przepisach sprawdzonych autorów, także do zobaczenia w kolejnym przepisie
Rewewlacja! Super, że smakuje i wyszedł słodki w sam raz Dziękuję za wypróbowanie przepisu i komentarz. Pozdrawiam!
wyszedł przepysznie dodałam mniej cukru, bo maliny były wyjęte z zalewy cukrowej (wczesniej robiłam z nich sok) i jakbym dodala 70g cukry, to byłby za slodki.. a wyszedł- idealny
W takim razie trzymam kciuki i czekam na wiadomość jak się udał debiut (a z TM zawsze się udaje )
Pozdrawiam!
świetnie ja dopiero debiutuję w dżemach
Oczywiście część zjadamy od razu Bardzo dużo robię dżemów przez cały rok i mimo rozdawania rodzinie i znajomym niektóre otwieramy nawet po 2 latach (ostanio truskawkowe) i żaden jeszcze nam nie spleśniał
a ile potem wytrzymują?? zjadacie od razu, czy np zrobione teraz dotrzymają bez pasteryzacji do zimy?