thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
11h 0min
Czas całkowity
11h 0min
porcja/porcje/porcji
10 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Karmel

  • 140 g śmietany 30%
  • 85 g masła
  • 50 g ciemnego cukru trzcinowego
  • 50 g cukru
  • 50 g syropu (np. z agawy lub klonowego)
  • 1/2-1 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Mleczna masa

  • 230 g mleka 3,2%
  • 230 g śmietany 30%
  • 6 żółtek
  • 50 g cukru pudru (z laską wanilii - patrz krok 1)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć 1 laskę wanilii i wsypać 50g cukru. Zmielić 15s/obr.10, przesypać do miski, odstawić.

    KARMEL:

    2. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wsypać wszystkie składniki na karmel i gotować 12min/Varoma/obr.2. Przelać do miski, odstawić do ostygnięcia.

    MLECZNA MASA:

    3. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodać wszystkie składniki mlecznej masy i gotować 8min/90*C/obr.2.
    4. Dodać wcześniej przygotowany karmel (trochę możecie zostawić jeśli chcecie np. polać lody po wierzchu tuż przed podaniem) i gotować 2min/90*C/obr.2.
    5. Masę przelać do silikonowej lub plastikowej foremki, ostudzić i wstawić do zamrażarki na co najmniej 10h.

    Co najmniej 10h później

    6. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć połowę zamrożonej masy, zmiksować 20s/obr.6.
    7. Założyć motylek, wymieszać 10s/obr.4, wyjąć motylek, masę przelać do pojemnika.
    8. Czynności powtórzyć z resztą zamrożonej masy.
    9. Lody wstawić do zamrażarki na co najmniej 2h (aż osiągną odpowiednią konsystencję).

Porady

Przepis pochodzi ze strony: www.thermomania.com.pl

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Lody z solonym karmelem

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: