- TM 31
Składniki
- 700 g obranych i wypestkowanych gruszek
- 1000 g wody
- 400-500 g cukru / xylitolu
- 1 łyżka cukru waniliowego zrobiongo w TM
- po 2 goździki do każdego słoika, opcjonalnie
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 kora cynamonu lub łyżeczka sproszkowanego
- po 1 śliwce na słoik, opcjonalnie
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
do kielicha wlewamy wodę, sok z cytryny, cukier, cukier waniliowy i cynamon (jeśli mamy mielony) i gotujemy:
15 minut/obr.2/temp.100
w koszyczku umieszczamy(na dnie korę cynamonu jeśli nie użyliśmy tak jak ja mielonego) oraz
gruszki i wkładamy do kielicha z syropem, gotujemy dalej :
15 minut/obr.2/temp.Varoma
do każdego słoiczka wkładamy po 2 goździki, jedną śliwkę (jeśli chcemy mieć różowy kompocik )
oraz gruszki i zalewamy gorącym syropem
zakręcamy, obracamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia
można dodatkowo spasteryzować
Otwieramy zimą, dodajemy wody i mamy pyszny kompocik
Porady
Kompot z gruszki powinny pić osoby ze stanami zapalnymi układu pokarmowego. Gruszka ma bowiem właściwości przeciwgorączkowe.
Gruszka to bardzo zdrowy owoc i wbrew panującej opinii – nie jest ciężkostrawna. Mogą ją nawet jeść osoby z wrażliwym żołądkiem, a startą – można podawać niemowlętom.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
700g gruszek zmießci sié w koszyczku?????
Przepiękne ! Smacznego !
Pozdrawiam!
Wczoraj zrobiłam gruszki ze śliwkami
[[wysiwyg_imageupload:1529:]] Ale beda smakołyki tej zimy w spiżarni
Jestem Agata
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.
Antoine de Saint-Exupéry
Gruszki jedliśmy na podwieczorek Pyyyyyyyyyyychoooooooooooooootka Polecam
Bardzo lubię grszki, praktycznie w każdej postaci, na surowo, słodko, ostro. Bardzo dobre są gruszki gotowane w syropie malinowym albo porzeczkowym. Szybko się je robi i każdemu smakują
Pyszności!
Witaj Maszoperia Przepis spadł mi z "nieba" dostałam wiadro gruszek zrobie je na zimę wg Twojego przepisu Pozdrawiam serdecznie
Jeśli smakuje jak wygląda to musi być super. Wrzuciłam do ulubionych do sprawdzenia
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Smaczne
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni