Czas przygotowania
4h 0min
Czas całkowity
4h 0min
porcja/porcje/porcji
5
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
- TM 6
- TM 5
opublikowany: 05/02/23
zmieniono dnia: 05/02/23
Składniki
Tantanmen Ramen wegańśki
- 2 cebule, przekrojone napoł i opalone
- 3 marchewki
- 2 łodyżki selera naciowego
- 2 kawałki korzeń imbiru, świeży, 7cm przekrojony na pół i opalony
- 150 g selera, bulwa
- 1 główka czosnku
- 150 g Pora, pokrojony w plastry
- 1 liście wodorost kombu
- 10 grzybów shiitake, suszonych
- 2 gwiazdki anyżu, uprażone
- 0,5 łyżeczki pieprz seczuański, uprażony
- 2 liście liść laurowy, suszony, uprażony
- 1 goździk, uprażony
- 10 g korzeń imbiru, świeży
- 200 g mleko sojowe
- 2 łyżeczki pasty tahini
- 1 łyżeczki pasty chili
- 3 łyżki wino białe, słodkie/ Mirin
- 2 łyżki olej sezamowy
- makaron, suchy, Ramen (patrz wskazówka)
- 2 liście wodorosty nori, lub wakame
- 1 pęczków szczypiorek, świeży
- ocet ryżowy, do przyprawienia
- sos sojowy, do przeprawienia
- cukier, do przyprawienia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- W naczyniu miksującym założyć osłonę noża.Przełożyć uprażone warzywa z ziołami do naczynia miksującego.Dodać liść kombu grzyby shiitake. Zalać wodą do max. objętości w naczyniu miksującym. Funkcja wolne gotowanie 3,0h/98st.
- Wywar przefiltrować przez sitko do osobnego garnka. Grzyby shiitake odłożyć.
- Do czytsego naczynia miksującego dodać 10g imbiru pokrojonego w plasterki 2mm. 5sek/obr.10 Zgarnąć kopystką na dno naczynia Czynnośc powtórzyć 3 razy.
- Bulion doprawić octem oraz sosem sojowym. Do talerzy nałożyć ugotowany makaron Ramen(patrz wskazówka), zalać gorącym bulionem i dodać połamane liście nori lub wakame, siekany szczypiorek,pokrojone na kawałki grzyby shiitake z wywaru, odrobinę pasty chili. Grzyby można podsmażyć na patelni z odrobiną sosu sojowego i szczypty cukru.
Bulion
Porady
Makaron Ramen można zrobić samemu :https://www.przepisownia.pl/makarony-i-dania-z-ryzu-przepisy/makaron-do-ramen-z-woda-kansui-alkaliczna/5dxdhv80-9d7d5-560832-f60be-2a7sfccz
Film z powstawania Tantanmenu:
https://www.youtube.com/watch?v=6Ha80xOI8UY
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
drive mad is not just a racing game but also an effective stress reliever.
In the exciting music game friday night funkin' , you have to master the mic and the funky moves. Can you beat your pace rival and win her heart?
Cieszę się ,że smakuje
Pycha