
- TM 5
Składniki
PULPETY
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
- 1 ząbka czosnku
- 1 jajko
- 1 mała bułka namoczona i odsączona z wody, (lub tarta)
- sól, pieprz, do smaku
SOS
- 1 cebula
- 1 czosnek
- 500 g przecieru pomidorowego, (lub passaty)
- 0,5 łyżki przyprawy uniwersalnej TM
- 1 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżeczki oregano
- sól, pieprz do smaku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. do
"Blokada naczynia miksującego" wrzucamy cebulę w kawałkach i czosnek
2. szatkujemy 5 s./7 obr. (można powtórzyć, jeśli ktoś woli drobniej), zgarniamy poszatkowane produkty za pomocą kopystki na dno
"Blokada naczynia miksującego"
3. do
"Blokada naczynia miksującego" wrzucamy mięso mielone, bułkę odsączoną i jajko
4. mieszamy 10 s./1 obr., dodajemy sól i pieprz, ewentualnie inne przyprawy i jeszcze raz mieszamy
5. wyciągamy masę do innego naczynia i mokrymi rękami formujemy niewielkie kulki mięsne
6. pulpety układamy na wysmarowanej oliwą Varomie lub na papierze do pieczenia, przykrywamy pokrywą
SOS POMIDOROWY
1. do
"Blokada naczynia miksującego" wrzucamy cebulę w kawałkach i czosnek
2. szatkujemy 5 s./7 obr. (można powtórzyć, jeśli ktoś woli drobniej), zgarniamy poszatkowane produkty za pomocą kopystki na dno
"Blokada naczynia miksującego"
3. dodajemy przyprawy i dusimy 5 min./120 st./1 obr.
4. dodajemy przecier pomidorowy, ewentualnie można dodać 200-300 g wody (część wody wyparuje podczas gotowania)
5. na pokrywce ustawiamy Varomę z pulpetami i gotujemy 20min./Varoma/1 obr.
6. po zakończeniu gotowania sos w
"Blokada naczynia miksującego" miksujemy 5 s./8 obr. ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem
PULPETY
Porady
Jeśli wolicie ostrzejszy sos, można dodać papryczkę chili lub szczyptę chili w proszku
SMACZNEGO !!!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pulpety robiłam 7,5-miesięcznej córci - tym razem akurat bez sosu pomidorowego. Zajadała się nimi zarówno córka, jak i 4-letni syn, ja oraz mąż. Są przepyszne i delikatne. Na pewno częściej będą gościć na naszym stole. Ja dodałam jeszcze koperek i gotowałam je 30 minut.
Super przepis! Dodałam zamiast przecieru pomidory w puszce
trochę ziół i koperek
pyyyyszszszszota
Bardzo fajne. Do polecenia
PALCE LIZAĆ
NIEPOKORNA
Chyba brak oleju w przepisie? Powinno być 20g chyba... przynajmniej tak było w innych sosach
Witam.Sos pomidorowy przywarł mi do naczynia miksującego. Wg przepisu z książki, w części o sosie jest polecenie jak go wykonać ale nie ma info aby go wyjąć tylko razem z pulpetami gotować 20 min/varoma/obr1...Może coś źle zrozumiałam?
Wspaniałe!