thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

KRUSZONKA

  • 150 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g cukru brązowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

OWOCE

  • 1/2 szklanki dżemu truskawkowego, lub powideł śliwkowych
  • 6 łyżek cukru brązowego
  • 1,5 kg rabarbaru

CIASTO KRUCHE

  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 duże żółtka
  • 185 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    OWOCE
  1. 1. obierz, umyj i osusz rabarbar a następnie pokrój go w 1 cm kawałki

     

    2. rozgrzej suchą patelnię, wsyp rabarbar i cukier

     

    3. podgrzej na dużym ogniu 2-3 min. aż puści sok

     

    4. przełóż rabarbar na sitko i odcedź z nadmiaru soku

  2. FINISH :)
  3. 1. podpieczony spód posmaruj cienko dżemem lub powidłem

     

    2. nałóż równomiernie rabarbar

     

    3. posyp kruszonką

     

    4. piecz 30-40 min w temp. 180 stopni

     

    5. po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu można posypać ciasto cukrem pudrem

  4. KRUSZONKA
  5. 1. do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy i pokrojone masło

     

    2. wymieszaj 8 s./6 obr., kruszonka gotowa tmrc_emoticons.)

     

  6. KRUCHY SPÓD
  7. 1. wsyp doBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" cukier, zmiksuj go 5 s./10 obr.

     

    2. dodaj mąkę, proszek do pieczenia, pokrojone masło i wymieszaj 1 min./Ciasto"Ciasto"

     

    3. dodaj żółtka, śmietanę i znowu wymieszaj 45 s./Ciasto"Ciasto"

     

    4. wyjmij ciasto z Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny

     

    5. ciastem wylep formę (40x23) i podpiecz 10 min w 180 st.

Porady

CIASTO NIE JEST BARDZO SŁODKIE, RACZEJ KWASKOWATE, ALE JEST PRZEEEEPYYYYSZNEEEEEEE !!!

 

SMACZNEGO tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

CIASTO KRUCHE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ - PYCHA !!!

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY