- TM 5
Składniki
KRUSZONKA
- 150 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 50 g cukru brązowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
OWOCE
- 1/2 szklanki dżemu truskawkowego, lub powideł śliwkowych
- 6 łyżek cukru brązowego
- 1,5 kg rabarbaru
CIASTO KRUCHE
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- 3 duże żółtka
- 185 g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. obierz, umyj i osusz rabarbar a następnie pokrój go w 1 cm kawałki
2. rozgrzej suchą patelnię, wsyp rabarbar i cukier
3. podgrzej na dużym ogniu 2-3 min. aż puści sok
4. przełóż rabarbar na sitko i odcedź z nadmiaru soku
1. podpieczony spód posmaruj cienko dżemem lub powidłem
2. nałóż równomiernie rabarbar
3. posyp kruszonką
4. piecz 30-40 min w temp. 180 stopni
5. po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu można posypać ciasto cukrem pudrem
1. do "Blokada naczynia miksującego" wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy i pokrojone masło
2. wymieszaj 8 s./6 obr., kruszonka gotowa
1. wsyp do"Blokada naczynia miksującego" cukier, zmiksuj go 5 s./10 obr.
2. dodaj mąkę, proszek do pieczenia, pokrojone masło i wymieszaj 1 min./"Ciasto"
3. dodaj żółtka, śmietanę i znowu wymieszaj 45 s./"Ciasto"
4. wyjmij ciasto z "Blokada naczynia miksującego" , uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny
5. ciastem wylep formę (40x23) i podpiecz 10 min w 180 st.
OWOCE
FINISH :)
KRUSZONKA
KRUCHY SPÓD
Porady
CIASTO NIE JEST BARDZO SŁODKIE, RACZEJ KWASKOWATE, ALE JEST PRZEEEEPYYYYSZNEEEEEEE !!!
SMACZNEGO
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
W smaku pyszne tylko kruche ciasto e ogóle nie wyrosło płaskie calosc wygląda jak pizza na kruchym spodzie
To ciasto jest pyszne!
Ciasto petarda. Również pozostałe białka wykorzystałam robiąc pianę i dodając ją na rabarbar.
Pyszne ciasto
Moja mała modyfikacja. Do uprażonego rabarbaru dodałam dwie łyżki galaretki.
Na rabarbar dałam ubite białka, które zostały z 4 łyżkami cukru, a na białka kruszonka 😀
Pycha 🤤
Spód: Ja dałam pół na pół mąkę tortową i mąkę krupczatkę.
Kruszonka: dałam 120 gram mąki tortowej i 30 gram krupczatki, cukier trzcinowy.
Ciasto wyszło przepyszne, maślane w smaku, szczerze polecam...
Monika
Zrobiłam . jest przepyszne
Własnie zrobiłam, jest pyszne
Agnieszszka: podzielisz się proszę jak przygotowalas rabarbar w termomixie?
Dziękuję!
wyśmienite - polecam
Rabarbar robiłam po swojemu w thermomixie, ale kruche ciasto wg przepisu i wyszło super
Are you sure to delete this comment ?