thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

ZUPA

  • 2 łyżeczki oregano
  • 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego, (opcjonalnie)
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka kukurydzy, (ja dałam małą puszkę)
  • 400 g passaty pomidorowej, albo sosu pomidorowego w kartoniku
  • 1 kostka rosołowa
  • 1000 g wody
  • 2 papryki, czerwona i żółta
  • 250 g chudego mięsa mielonego wołowego
  • 10 g oliwy z oliwek lub oleju
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 0,5 łyżeczki chili mielonego
  • sól, pieprz do smaku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wkładamy cebulę i czosnek i rozdrabniamy 5 sek/6 obr.

     

    2. zgarniamy kopystką składniki na dno naczynia. Jeśli rozdrobnienie jest niewystarczające, czynność powtarzamy.

     

    3. wlewamy do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 10g oliwy i dusimy składniki 5 min/1 obr/90 st.

     

    4. dodajemy mięso mielone, lekko rozdrobnione palcami, oregano, mieloną paprykę, chili i dusimy 5 min/1 obr/90 st.

     

    5. dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Można posiekać ją w Thermomixie na samym początku, wyjąć z naczynia i teraz dodać.

     

    6. wlewamy 1000 g wody, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy 20 min/90 st/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 1,5 obr.

     

    7. po ok. 10 min. gotowania dodajemy passatę pomidorową albo sos pomidorowy oraz kukurydzę i gotujemy dalej.

    Jeśli wydaje nam się, ze zupa jest mało "pomidorowa" możemy dodać 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego.

     

    8. ok. 5 min. przed końcem gotowania dodajemy przepłukaną na sitku czerwoną fasolę.

     

    9. doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na pieprz trzeba uważać, bo dodaliśmy już chili tmrc_emoticons.)

     

    10. nalewamy na talerze, posypujemy startym parmezanem albo cheddarem i ... ŻYCZĘ SMACZNEGO !!!

Porady

Oczywiście mozemy dodać mniej chili, jeśli ktoś nie lubi ostrych potraw tmrc_emoticons.D

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

ZUPA MEKSYKAŃSKA Z MIĘSEM MIELONYM

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: