- TM 5
Składniki
ZUPA
- 2 łyżeczki oregano
- 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego, (opcjonalnie)
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 puszka kukurydzy, (ja dałam małą puszkę)
- 400 g passaty pomidorowej, albo sosu pomidorowego w kartoniku
- 1 kostka rosołowa
- 1000 g wody
- 2 papryki, czerwona i żółta
- 250 g chudego mięsa mielonego wołowego
- 10 g oliwy z oliwek lub oleju
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 0,5 łyżeczki chili mielonego
- sól, pieprz do smaku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. do "Blokada naczynia miksującego" wkładamy cebulę i czosnek i rozdrabniamy 5 sek/6 obr.
2. zgarniamy kopystką składniki na dno naczynia. Jeśli rozdrobnienie jest niewystarczające, czynność powtarzamy.
3. wlewamy do "Blokada naczynia miksującego" 10g oliwy i dusimy składniki 5 min/1 obr/90 st.
4. dodajemy mięso mielone, lekko rozdrobnione palcami, oregano, mieloną paprykę, chili i dusimy 5 min/1 obr/90 st.
5. dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Można posiekać ją w Thermomixie na samym początku, wyjąć z naczynia i teraz dodać.
6. wlewamy 1000 g wody, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy 20 min/90 st/"Obroty wsteczne" 1,5 obr.
7. po ok. 10 min. gotowania dodajemy passatę pomidorową albo sos pomidorowy oraz kukurydzę i gotujemy dalej.
Jeśli wydaje nam się, ze zupa jest mało "pomidorowa" możemy dodać 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego.
8. ok. 5 min. przed końcem gotowania dodajemy przepłukaną na sitku czerwoną fasolę.
9. doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na pieprz trzeba uważać, bo dodaliśmy już chili
10. nalewamy na talerze, posypujemy startym parmezanem albo cheddarem i ... ŻYCZĘ SMACZNEGO !!!
Porady
Oczywiście mozemy dodać mniej chili, jeśli ktoś nie lubi ostrych potraw
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Smaczna, ale: zdecydowanie mniej wody, więcej przypraw, mocniej rozdrobione mięso, dłuższe gotowanie.
Przepyszna zupa,gorąco polecam
Pyszna, sycąca zupka.
Zupa faktycznie bardzo wodnista, następnym razem dużo mniej wody. Ale w smaku fajna zupka. Pozdrawiam
Bardzo dobra,ale faktycznie za dużo wody,poza tym super rozgrzewająca
zupa pyszna ja dodaję ziemniaki mi tak smakuje bardziej
na taką ilość składników daję 400g mięsa; można dodać jedną papryczkę jalapeno
pyszna, sycąca zupa, polecana podczas diety odchudzającej
Bardzo dobra zupa☺. Ciekawy smak. Bardzo sycaca. Trzeba dodać trochę mniej wody
Bardzo dobra i syscąca zupka
Zupa dobra. Polecam. Zastosowałem się do zmian Aleksandry
Oczywiście każdy doprawia wg własnych potrzeb! Jeden woli na ostro drugi nie!
Z pewnością jeszcze nie raz skorzystam z przepisu