- TM 5
Składniki
PULPETY
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
- 1 ząbka czosnku
- 1 jajko
- 1 mała bułka namoczona i odsączona z wody, (lub tarta)
- sól, pieprz, do smaku
SOS
- 1 cebula
- 1 czosnek
- 500 g przecieru pomidorowego, (lub passaty)
- 0,5 łyżki przyprawy uniwersalnej TM
- 1 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżeczki oregano
- sól, pieprz do smaku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. do "Blokada naczynia miksującego" wrzucamy cebulę w kawałkach i czosnek
2. szatkujemy 5 s./7 obr. (można powtórzyć, jeśli ktoś woli drobniej), zgarniamy poszatkowane produkty za pomocą kopystki na dno "Blokada naczynia miksującego"
3. do "Blokada naczynia miksującego" wrzucamy mięso mielone, bułkę odsączoną i jajko
4. mieszamy 10 s./1 obr., dodajemy sól i pieprz, ewentualnie inne przyprawy i jeszcze raz mieszamy
5. wyciągamy masę do innego naczynia i mokrymi rękami formujemy niewielkie kulki mięsne
6. pulpety układamy na wysmarowanej oliwą Varomie lub na papierze do pieczenia, przykrywamy pokrywą
SOS POMIDOROWY
1. do "Blokada naczynia miksującego" wrzucamy cebulę w kawałkach i czosnek
2. szatkujemy 5 s./7 obr. (można powtórzyć, jeśli ktoś woli drobniej), zgarniamy poszatkowane produkty za pomocą kopystki na dno "Blokada naczynia miksującego"
3. dodajemy przyprawy i dusimy 5 min./120 st./1 obr.
4. dodajemy przecier pomidorowy, ewentualnie można dodać 200-300 g wody (część wody wyparuje podczas gotowania)
5. na pokrywce ustawiamy Varomę z pulpetami i gotujemy 20min./Varoma/1 obr.
6. po zakończeniu gotowania sos w "Blokada naczynia miksującego" miksujemy 5 s./8 obr. ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem
PULPETY
Porady
Jeśli wolicie ostrzejszy sos, można dodać papryczkę chili lub szczyptę chili w proszku
SMACZNEGO !!!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pulpety robiłam 7,5-miesięcznej córci - tym razem akurat bez sosu pomidorowego. Zajadała się nimi zarówno córka, jak i 4-letni syn, ja oraz mąż. Są przepyszne i delikatne. Na pewno częściej będą gościć na naszym stole. Ja dodałam jeszcze koperek i gotowałam je 30 minut.
Super przepis! Dodałam zamiast przecieru pomidory w puszce trochę ziół i koperek pyyyyszszszszota
Super danie po małej modyfikacji bo zamiats przecieru dodałem pomidory z puszki palce lizać...mała córka zjada się pulpetami aż miło
Bardzo fajne. Do polecenia
PALCE LIZAĆ
dzięki za podpowiedź Twój przepis stał się dla mnie inspiracją zmodyfikowałam po swojemu Twój był wzorem
NIEPOKORNA
Chyba brak oleju w przepisie? Powinno być 20g chyba... przynajmniej tak było w innych sosach
Witam.Sos pomidorowy przywarł mi do naczynia miksującego. Wg przepisu z książki, w części o sosie jest polecenie jak go wykonać ale nie ma info aby go wyjąć tylko razem z pulpetami gotować 20 min/varoma/obr1...Może coś źle zrozumiałam?
Wspaniałe!