Składniki
Gulasz wieprzowy
- 400-500 g mięsa wieprzowego
- 200 g pieczarek
- 2 marchewki
- 1 cebula, (średnia)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka bulionu drobiowego TM
- 3 suszone pomidory
- 2 liście laurowe
- 2 szklanki wody
- 20 g oliwy, (do duszenia)
- 50 g śmietanki 30%
- łyżka mąki + woda, (na zasmażkę)
Marynata do mięsa
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka przyprawy do gyrosa
Dodatki
- ziemniaki lub kasza
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Przygotować marynatę do mięsa mieszając wszystkie składniki, mięso pokroić w kostkę (ok. 2x2 cm), zamarynować, odstawić na chwilę.
W tym czasie:
Marchewkę obrać i pokroić w talarki (1 cm), pieczarki obrać i pokroić w większe kawałki.Do naczynia TM wrzucić cebulę, czosnek i suszone pomidory, rozdrobnić, dodać oliwę, dusić - 2 min./120 st./ obr.1.
Do garnka wrzucić mięso i dusić - 5 min./120 st./obr. wsteczne.
Do mięsa dodać pieczarki i poddusić 1 min./120 st./obr. wsteczne, a następnie dodać marchew, liście laurowe, bulion i zalać wodą tak, żeby tylko przykryć składniki - gotować 50 min./98 st./obr. wsteczne.
Po tym czasie dodać rozmieszaną z wodą łyżkę mąki pszennej – gotować jeszcze ok. 2 min./98 st./obr. wsteczne.
Dodać śmietankę - gotować 1 min./90 st./obr. wsteczne.
Polecam ugotowane i podsmażone ziemniaki:
Ugotowane ziemniaki ubić z masłem i pieprzem, smażyć na patelni z masłem, aż się zarumienią i „dostaną skórki”.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Polecam
Ja zamiast schabu użyłam polędwicy wieprzowej. Bardzo kruche soczyste mięsko. Dodałam czerwona paprykę, wino i łyżkę koncentratu pomidorowego. Mniej wody, tylko do zakrycia składników. Pycha! "Blokada naczynia miksującego"
Pyszne danie. Zasugerowałam się komentarzami i dodałam o połowę mniej wody. Wyszedł super. ☺️
Bardzo dobry gulasz!
Polecam!
Dziś robiłam gulasz jest pyszny dziękuje za przepis!
Gulasz pyszny. Zrobilam z miesa schabowego i nawet to miesko nie bylo wysuszone.
Diekuje za przepis !!!
Gulasz wyszedł bardzo pyszny. Dołączam do rad, że trzeba dawać mniej wody.
Gulasz bardzo dobry! Posłuchałam rad komentujących i dodałam o połowę mniej wody i faktycznie wyszedł rewelacyjny. Mięsko samo się rozpada. Polecam !
Bardzo dobry
po ustawieniu na obroty wsteczne nic się nie dzieje, jakie te obroty mają być bo w przepisie nie ma szybkości?
już wszystko ok, gulasz bardzo dobry