Czas przygotowania
1h 10min
Czas całkowity
1h 10min
porcja/porcje/porcji
5
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Kotlety
- 150 g marchewki, (pokrojonej na kawałki)
- 200 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, (kawałki 3 cm, lekko zmrożone)
- 50 g cebuli, (ćwiartki)
- 70 g czerwonej papryki, (pokrojonej na kawałki)
- 150 g pieczarek, (przekrojonych na pół)
- 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 3/4 łyżeczki soli, (+ dodatkowa ilość do smaku)
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 25 g oliwy z oliwek, (+ do natłuszczenia dłoni)
- 1 jajko
- 30 g bułki tartej
- 500 g wody
- 500 g ziemniaków, (2-3 cm kawałki)
Sos koperkowy
- 10 g świeżego koperku
- 200 g śmietany, (18%)
- szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 3 szczypty soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1) Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć marchewkę - rozdrobnić 5 s./obr. 5.
2) Dodać pierś kurczaka - rozdrobnić 10 s./ obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
3) Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć cebulę i paprykę - rozdrobnić 2 s./ obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia.
4) Dodać pieczarki - rozdrobnić 2 s./obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia.
5) Dodać rozmaryn, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu i oliwę - dusić 13 min./120 st./obr. 1.
6) Dodać rozdronioną marchewkę, pierś z kurczaka, jajko, bułkę tartą, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu - wymieszać 15 s./obr. 4. Natłuścić dłonie i formować kotleciki o średnicy ok. 5 cm i grubości ok. 3 cm, układać na dolnej i górnej części przystawki Varoma. Odstawić, opłukać "Blokada naczynia miksującego" .
7) Do "Blokada naczynia miksującego" wlać wodę, włozyć koszyczeki umieścić w nim ziemniaki. Nałożyć przystawkę Varoma i gotować na parze - 20 min./Varoma/obr. 1. Po tym czasie odstawić przystawkę Varoma, wyjąć koszyczek, umyć i oszuszyć "Blokada naczynia miksującego" .
Sos:
1) Do czystego i suchego "Blokada naczynia miksującego" włożyć świeży koperek - rozdrobnić 2 s./obr. 8. Koperek zgarnąć ze ścianek na dno naczynia.
2) Dodać śmietanę, sól i pierz - wymieszać 5 s./obr. 4, a następnie zmiksować - 5 s./obr. 9.
3) Kotlety podawać z ziemniakami z dodatkiem sosu koperkowego.
Porady
Przepis zaczerpnięty z kolekcji "Dania z drobiu" - polecam
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Smaczne kotleciki, chociaż po wskazanym czasie nadal nie były gotowe - musiałam dłużej trzymać je na varomie.
Kotleciki rozplywaja sie w ustach , ja zrobilam wersje bez pieczarek .Sos mega aksamitny .Mega pysznie
Arlusia: 18%, czyli ta gęsta 😉
Pyszne! Zdecydowanie smaczniejsze niż tradycyjne mielone!
Witajcie,
czy ktoś może mi zdradzić o jaka śmietanę chodzi ? Słodka (w kartoniku) czy kwaśna w opakowaniu jak serek homogenizowany ?
nie polecam u mnie dzieci nie chcialy zjesc zbyt slodkie
zgadzam sie bardzo pomysłowy przepis smaczne danie pozdrawiam
Jeden z bardziej pomysłowych przepisów na TM, bardzo smaczne danie, choć dla mnie brakuje w nim suszonego tymianku (dodałam pół łyżeczki) i łyżeczki przyprawy uniwersalnej. Parowałam kilka minut dłużej. Mięso - wykorzystałam pół na pół pierś i mięso z udek.
Palce lizać.
bardzo dobre