Czas przygotowania
50min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Ciasto na tartę
- 75 g masła, (+ do natłuszczenia formy)
- 150 g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego TM, (lub wanilinowego)
- 50 g wody
Nadzienie
- 30 g cukru
- 10 g masła
- 1-2 gruszki
- kilka malin, (mogą być mrożone)
- kilka borówek, (mogą być mrożone)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Formę do tarty (ok. 25-26 cm) natłuścić, posypać mąką i odstawić.
Ciasto:
Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć masło, mąkę, sól, cukier waniliowy i wodę - wymieszać 20s./obr. 4, a następnie wyrobić 10s./"Obroty wsteczne" /obr. 1, aż ciasto odejdzie od noży.
Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, następnie ponakłuwać widelcem i odstawić.
Rozgrzać piekarnik do 200 st. (góra/dół).
Wykończenie:
Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, ułożyć gęsto na cieście w kształcie rozety. Dodać wg uznania inne owoce - ja szczerze polecam maliny, które po upieczeniu smakują bajecznie!
Na końcu ok. 10g masła pokroić na malutkie kawałeczki i rozlożyć na wierzchu tarty.
Piec 30-35 min.
Smacznego!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Bardzo smaczna tarta - szybka i prosta w przygotowaniu, a wszyscy się nią zajadają. Następnym razem dam jeszcze więcej owoców.
Nie przepadam za tartami ale ta jest mega! Cukier dałam brązowy do posypania a Ok 5 minut przed końcem posypałam tartę płatkami migdałów.
Ciasta starczyło na 26cm foremkę - tylko taka mam 😃
Świetny przepis, super ciasto na tartę myślę, że można je spokojnie wykorzystać również do tarty na słono nie tylko na słodko - MNIAM
Jaga252
Polecam, bardzo smaczna tarta. Moje dzieciaczki zachwycone smakiem pieczonej gruszki
Poezja smaku 😊