thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Tagliatelle ze szpinakiem i chipsami z kindziuka

  • 500 g makaronu tagliatelle, (polecam świeży z Lidla!)
  • 40 g sera parmezan
  • 100 g cebuli, (przekrojonej na pół)
  • 3 ząbki czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 250 g śmietany 30%
  • 1 łyżeczka soli
  • 2-3 szczypty pieprzu czarnego (świeżo mielonego)
  • 3-4 szczypty gałki muszkatołowej (mielonej)
  • 150-200 g świeżego szpinaku baby

Dodatki

  • ok. 15 plastrów kinddziuka
  • pomidorki koktajlowe
  • garść pestek dyni lub słonecznika

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Nastawić wodę na makaron, aby ugotował się równo z sosem.
    2. Na suchej i rozgrzanej patelni zesmażyć na chipsy kindziuk (wcześniej przekrojony na pół lub w paski), odstawić. Uprażyć pestki dyni lub słonecznika.
    3. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć parmezan - zmielić 10s/obr. 10, przelożyć do innego naczynia.
    4. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć cebulę, czosnek - rozdrobnić 3s./obr. 5, zgarnąć na dno naczynia, dodać oliwę i dusić 2 min./120 st./obr. 1.
    5. Dodać śmietanę, sól, pieprz i gałkę - gotować 3 min./100 st./obr. 1.
    6. Dodać ok. 20 g rozdrobnionego wcześniej parmezanu - wymieszać 7s./obr. 3.
    7. Dodać szpinak - gotować 7 min./Varoma/obr. 1.
    8. Makaron podawać na gorąco z sosem, chipsami z kidziuka, świeżymi pomidorkami koktajlowymi i prażonymi pestkami dyni lub słonecznika - to połączenie jest naprawdę rewelacyjne, polecam!

Porady

Przepis stanowi wariant dla przepisu pn. "Tagliatelle ze szpinakiem" z Kuchni śródziemnomorskiej.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tagliatelle ze szpinakiem i chipsami z kindziuka

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?