- TM 5
Składniki
Gulasz
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, lub kostki rosołowe
- 200 g wody gorącej, najlepiej zagotować w czajniku
- 1 szczypty soli, do smaku
- 500 g mięsa np łopatka, pokrojone w małe kawałeczki
- 2 szczypty pieprzu czarnego, do smaku
- 2 łyżeczki majeranku, suszonego
- 1500 g młodych ziemniaków umytych, małe lub większe pokrojone
- 2 łyżeczki bazylia suszona
- 3 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
- 1 łyżeczki papryki mielonej ostrej, lub więcej
- 100 g pieczarek
- 300 g pomidorów
- 1 łyżeczki oregano, opcjonalnie
- 30 g oliwy z oliwek, extra v., q
- 250 g papryki czerwonej
- 150 g cebuli
- 3 ząbki czosnku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wstawić wodę do zagotowania (np w czajniku) i zszatkować cebulę i czosnek 6 s/obr. 6
Kopystką zebrać cebulę i czosnek ze ścianek na dno naczynia miksującego, dodać olivę i dusić 3 min/Varoma/obr. 1
Do naczynia dodać przekrojone na pół pomidory bez szypułek zszatkować 6 s/obr. 5
Dołożyć paprykę czerwoną oczyszczoną z nasion i szypułki znów szatkować 6 s/obr. 5
Dołożyć umyte pieczarki znów szatkować 6 s/obr. 5
Gotowe!
Gulasz
Porady
1. Młode ziemniaki miałem malutkie i nie musiałem ich kroić, gdyby były większe niż 3cm to myślę że trzeba je przekroić na pół i układać skórką na dół, jeszcze większe na 4 części ale wzdłuż (jak cząstki pomarańczy)"Nie młode ziemniaki" można pokroić w frube fryty lub grube plastry 1-1,5cm i też się dogotują.
Nie polecam ziemniaków z marketów gdzie na potęgę mieszają odmiany. Takie pomieszane gotują się nie równo (jedne się rozpadają a inne nadal twarde w środku)
2. Mięso żeby doszło w 40 minut kroiłem w paski 1x1x3 cm - ale myślę że to sprawa dowolna. Zresztą możemy je trochę obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni żeby podrasować trochę jego smak (jeśli mamy na to czas)
3. Razem z cebulą można dorzucić dwie średnie marchewki i później szatkować i dusić jak w przepisie, a do przypraw dodać zmielony kminek, liść laurowy i ziele angielskie - to ponoć podkręci Węgierski charakter potrawy
Aktualizacja 2015-08-21
Zamiast wody ostatnio dodałem pół papryki i dwa małe pomidorki ok 200gram. Rodzinie bardziej smakowało, a mięso przed gotowaniem obsmażone na patelni przy gotowaniu nie rozpadło się
Warto dodać szczyptę Kminu rzymskiego choć sama przyprawa pachnie dziwnie, w tym gulaszu super się komponuje.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
mniam mniuśne
Świetny przepis napisany nie dość, ze przez mężczyznę to jeszcze trochę góralskiej gwary - muszę wypróbować koniecznie!
Pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam, wyszedł bardzo dobry, ale następnym razem zrobię według wskazówek @kocia_melodia bo też lubię większe kawałki.
Nie zmienia to faktu, że przepis bardzo dobry i już dodałam go do ulubionych
Gulasz wyszedł świetny. Nie lubię takich mocno zmielonych sosów, więc ja warzywa (papryka czerwona i żółta, pieczarki, cukinia) pokroiłam tradycyjnie w sporą kostkę i dodałam po 25 minutach gotowania z obrotami wstecznymi. Dodałam też kminek mielony i ziele ang. w proszku (po ok. pół łyżeczk). Mięso podsmażyłam wcześniej z odrobiną soli, pieprzu i mąki. To był ten smak Podawałam z plackami ziemniaczanymi, więc w trakcie gotowania na pokrywie był koszyczek a konsystencja gulaszu wyszła idealna, nadmiar wody odparował.
Pychotka zrobiłam ze świeżymi grzybkami zamiast pieczarek,wyszło bardzo smacznie
Właśnie czegoś takiego szukałam - mięsko jest ale bez pomysłu, no więc teraz jest pomysł dzięki
I jak wyszło? Jeśli pamiętasz podziel się wrażeniami
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa
Dodane do wypróbowania
Ze względu na opinie dodane do wypróbowania.
dodaję do wypróbowania.Pozdrawiam
Are you sure to delete this comment ?