thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Roztwór do smarowania:

  • 1 jajko kurze rozbite z łyżką ciepłej wody

CIASTO:

  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 2,5 miarki thermomix letniej wody
  • 30 g drożdży świeżych
  • 270 g mąki pszennej
  • 10 g soli
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 50 g ziaren słonecznika, (najlepsze takie podgrzane na patelni aby uwolnić z nich więcej aromatu)
  • 200 g wykiełkowanej pszenicy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Kiełki pszenicy:
  1. Nie ma nic prostszego jak przygotować je samodzielnie.


    ok. 200g ziaren pszenicy płuczemy dokładnie i moczymy przez noc w wodzie. (tak jak moczy się fasolę na grochówkę)


    Następnie umieszczamy ją w lnianym worku. Moczymy worek wodą 2-3 razy dziennie. Worek zawieszamy w miejscu gdzie nie będzie nam przeszkadzał (suszarka, nad zlewem). Po 2-3 dniach otrzymujemy piękne kiełki pszenicy.


    Można też wykiełkować pszenicę w kiełkownicy lub innymi sposobami ... sprawdziłem jednak w praktyce, że w worku lnianym jest najprościej.


    Teoretycznie można też użyć samych ziaren pszenicy do tego przepisu, ale jak wiadomo wykiełkowane ziarenka nie tylko pszenicy posiadają dziesiątki razy więcej wartości odżywczych od postaci wysuszonych nasion.


    Więcej informacji o kiełkowaniu pszenicy i jej wartościach:
    //www.kielkismaku.pl/?t=id_news&id_news=32

  2. Przygotowanie ciasta:
  3. Kiełki pszenicy umieszczamy w naczyniu miksującym wraz z 2,5 MT letniej wody. (miksujemy na papkę - obroty 7 czas ok. 30 sek.)


    Dodajemy pozostałe składniki ciasta w kolejności jak podana w przepisie. Wyrabiamy ciasto (pozycja Interwał Interwał czas ok. 2min.) Jeżeli ciasto będzie się mocno kleiło podsypujemy je lekko mąką pszenną.


     

  4. Wyjmujemy z naczynia i dzielimy na 12 równych części. Tak aby zaraz z nich uformować 12 bułeczek. Przy formowaniu można pomagać sobie podsypując delikatnie mąką - ciasto może mieć lekką kleistą konsystencję zwłaszcza w środku, bo na zewnątrz bardzo szybko wysycha.

  5. Uformowane bułeczki układamy na blaszce do pieczenia. (ja używam falistej z otworami, ale na zwykłej też upieką się doskonale).


    Bułeczki smarujemy roztworem jajka rozbitego z wodą. Możemy też dowolnie posypać je dodatkowo makiem czy sezamem. Przez środek wykonujemy bardzo ostrym nożem lekkie nacięcie aby bułeczki mogły swobodnie się rozrastać.


     

  6. Tak przygotowane bułeczki umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 50 stopni. Pozostawiamy je tam na około 30 min. Jeżeli widać, że ładnie wyrosły można czas skrócić.
    Po czasie wyrastania pora na wypiekanie. Podnosimy temperaturę w piekarniku do 180 stopni i wypiekamy aż się zarumienią (czas około 20-25 min).

  7. Upieczonym bułeczkom pozwalamy odpocząć na kratce.


    Nie ukrywam, że znam takie osoby, które nie pozwalają im odpocząć - zjadają je na ciepło Uśmiech

Porady

[[wysiwyg_imageupload:2077:]]Coś smacznego i wartościowego!
Doskonale komponują się z przeróżnymi pastami. Za dekorację mogą posłużyć też kiełki innych roślin (rzodkiewka, lucerna, brokuł, rukola, cebula, szpinak, burak czerwony itp. W ten sposób dostarczamy naszemu organizmowi mega bombę witaminową.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Bułki z kiełków pszenicy

Wydrukuj:

Komentarze