- TM 31
Składniki
Roztwór do smarowania:
- 1 jajko kurze rozbite z łyżką ciepłej wody
CIASTO:
- 1 łyżeczka cukru
- 100 g mąki żytniej razowej
- 2,5 miarki thermomix letniej wody
- 30 g drożdży świeżych
- 270 g mąki pszennej
- 10 g soli
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 50 g ziaren słonecznika, (najlepsze takie podgrzane na patelni aby uwolnić z nich więcej aromatu)
- 200 g wykiełkowanej pszenicy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Nie ma nic prostszego jak przygotować je samodzielnie.
ok. 200g ziaren pszenicy płuczemy dokładnie i moczymy przez noc w wodzie. (tak jak moczy się fasolę na grochówkę)
Następnie umieszczamy ją w lnianym worku. Moczymy worek wodą 2-3 razy dziennie. Worek zawieszamy w miejscu gdzie nie będzie nam przeszkadzał (suszarka, nad zlewem). Po 2-3 dniach otrzymujemy piękne kiełki pszenicy.
Można też wykiełkować pszenicę w kiełkownicy lub innymi sposobami ... sprawdziłem jednak w praktyce, że w worku lnianym jest najprościej.
Teoretycznie można też użyć samych ziaren pszenicy do tego przepisu, ale jak wiadomo wykiełkowane ziarenka nie tylko pszenicy posiadają dziesiątki razy więcej wartości odżywczych od postaci wysuszonych nasion.
Więcej informacji o kiełkowaniu pszenicy i jej wartościach:
//www.kielkismaku.pl/?t=id_news&id_news=32Kiełki pszenicy umieszczamy w naczyniu miksującym wraz z 2,5 MT letniej wody. (miksujemy na papkę - obroty 7 czas ok. 30 sek.)
Dodajemy pozostałe składniki ciasta w kolejności jak podana w przepisie. Wyrabiamy ciasto (pozycja Interwał czas ok. 2min.) Jeżeli ciasto będzie się mocno kleiło podsypujemy je lekko mąką pszenną.
Uformowane bułeczki układamy na blaszce do pieczenia. (ja używam falistej z otworami, ale na zwykłej też upieką się doskonale).
Bułeczki smarujemy roztworem jajka rozbitego z wodą. Możemy też dowolnie posypać je dodatkowo makiem czy sezamem. Przez środek wykonujemy bardzo ostrym nożem lekkie nacięcie aby bułeczki mogły swobodnie się rozrastać.
Tak przygotowane bułeczki umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 50 stopni. Pozostawiamy je tam na około 30 min. Jeżeli widać, że ładnie wyrosły można czas skrócić.
Po czasie wyrastania pora na wypiekanie. Podnosimy temperaturę w piekarniku do 180 stopni i wypiekamy aż się zarumienią (czas około 20-25 min).
Kiełki pszenicy:
Przygotowanie ciasta:
Porady
[[wysiwyg_imageupload:2077:]]Coś smacznego i wartościowego!
Doskonale komponują się z przeróżnymi pastami. Za dekorację mogą posłużyć też kiełki innych roślin (rzodkiewka, lucerna, brokuł, rukola, cebula, szpinak, burak czerwony itp. W ten sposób dostarczamy naszemu organizmowi mega bombę witaminową.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Tak, ziarno orkiszu również doskonale kiełkuje.Jest lepsze dla osób uczulonych na pszenicę (gluten).Orkisz droższy od pszenicy ale dla alergików doskonały.
Więcej o kiełkowaniu orkiszu:http://www.kielkismaku.pl/?m=menu&q=0&t=id_news&id_news=65&key=kielki-orkiszu
W przepisie można śmiało zamienić kiełki pszenicy z orkiszem.Aby jednak miało to być dla uczulonych na gluten trzeba również zmienić przepis (występuje w nim mąka)
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Czy można zamiast pszenicy wykorzystać ziarno orkiszu? Czy tak samo dobrze kiełkuje? Pozdrawiam.
Wypieki w/g przepisów SAM-a zawsze się udają i są świetne. Muszę tylko wreszcie wysilić się na te kiełki.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Suchych ziaren pszenicy ok. 200g
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Ciekawy przepis. Wykorzystanie skiełkowanej pszenicy w pieczywie chodziło mi po głowie od dawna, ale w sumie nigdy nie zrealizowałam pomysłu. Tym razem mam ochotę wypróbować ten pomysł. Mam jednak pytanie: Czy 200 g pszenicy to waga suchych nasion, czy już skiełkowanych?
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Marta
Mój blog kulinarny (nieuwzględniający ), dawno nieaktualizowany: http://poprostupyszne.blogspot.com/
Zrobione, wyszły całkiem smaczne
Dodaje do wypróbowania. Napewno są pyszne jak wszystkie Twoje bułeczki pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Wyglądają apetycznie i zdrowo w weekend planuję zrobić chyba, że pszenica mi nie wykiełkuje. Pozdrawiam
Pysznie wyglądają te bułeczki . Mam ochotę je upiec.
Kiełki pszenicy można kupić w sklepie Społem. Ja je mam , ale niestety przeterminowane a termin był do 2011r. Zapominałam o nich i tak się uchowały . Kupię nowe
Ciekawe informacje o kiełkach.Bułeczki też zachęcają do wypieku.pozdrawiam