thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
1h 5min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

ciasto

  • 1 szczypty soli
  • 100 g masła, + 3 łyżki roztopionego
  • 400 g mąki
  • 15 g drożdży świeżych
  • 3 czubate łyżki czekolady w proszku
  • Cukier puder, do posypania
  • 50 g cukru
  • 250 g mleka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. do naczynia miksującego wkładamy drożdże, mleko, cukier, sól, 100 g masła. 2 min, 2 obr, 37 stopni.

  2. dodajemy mąkę, wyrabiamy 2 min Ciasto"Ciasto"

  3. pozostawiamy do wyrośnięcia

  4. dzielimy ciasto na dwie częsci. Robimy kulki i rozwałkowujemy na dwa krążki. Jeden ukladamy na blaszkę, smarujemy go masłem, zostawiając wolne ok 2 cm brzegi,następnie posypujemy czekoladą w proszku (może być czekolada tarta przygotowana w TM). Przykrywamy drugim krążkiem

  5. zlepiamy dociskając brzegi, Nożem kroimy na 16 trojkątów (lecz nie rozcinamy go, zostawiamy środek nie rozcięty). Każdy trójkąt chwytamy i okręcamy go 3 razy wokół własnej osi. Sklejamy parami, lekko podwijając końce

  6. Odstawiamy do wyrośnięcia.Smarujemy masłem. Pieczemy 25 min w tem. 180 stopni. Posypujemy cukrem pudrem

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Bułka śnieżynka

Wydrukuj:

Komentarze