thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 '/2 MT gęstej śmietany
  • 1 kostka bulionu wolowego
  • 400 gbiałej kiełbasy
  • 3 ziemniaki, (00-400 g)
  • 3 MT zakwasu
  • I l gorącej wody
  • sól, pieprz do smaku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę, włożyć do naczynia i zalać 1 '/z 1 gorącej wody. Dodać bulion, kiełbasę pokrojoną w plasterki i gotować - czas 15 min, temp. 100 °C, obr. poz. 1. Dodać zakwas, przyprawy, 2 ząbki czosnku roztarte w połowie łyżeczki soli, doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować - czas 4 min, temp. 100 °C, obr. poz. 1. Przed końcem gotowania dodać śmietanę (śmietanę można zahar­ tować kilkoma łyżkami gorącego zuru). Żurek można podawać z cząstkami jaj na twardo.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Żurek wielkanocny z kiełbasą

Wydrukuj:

Komentarze