thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15h 0min
Czas całkowity
15h 12min
porcja/porcje/porcji
16 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Sernik jogurtowy z brzoskwiniami

  • 3 jajka
  • 330 g mąka pszenna
  • 160 g masła, zimnego pokrojonego na kawalki
  • 30 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1 porcji soli, szczypta
  • 8 brzoskwiń, połówek, z puszki, dokładnie odsączonych z zalewy, pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 2 łyżeczki kakao naturalne, niesłodzone

Masa jogurtowa

  • 800 g jogurt grecki
  • 200 g ziemniaki, mączyste, ugotowane, pokrojonych na kawałki
  • 15 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 180 g cukru
  • 80 g masło, w temp. pokojowej, pokrojonego na kawałki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. (180°C). Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać mąkę, masło, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól, wymieszać . Ciasto przełożyć na blat, podzielić na 2 równe części. Pierwszą częścią ciasta wylepić dno tortownicy (Ø 22-24 cm).

    30 s/obr. 5
  3. Piec 12 min (180°C). Tortownicę (Ø 22-24 cm) odstawić do ostudzenia. Na powierzchni podpieczonego spodu ułożyć równomiernie brzoskwinie, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć drugą część ciasta, dodać kakao, wymieszać . Ciasto kakaowe przełożyć do innego naczynia, odstawić.

    20 s/obr. 5
  5. Masa jogurtowa
  6. Do naczynia miksującego włożyć jogurt, ziemniaki, dodać cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, cukier, masło i białka, wymieszać . Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie zmiksować . Masę przelać delikatnie na podpieczony spód z ułożonymi brzoskwiniami. Ciasto kakaowe rozkruszyć i posypać nim równomiernie masę jogurtową.

    1 min/obr. 51-2 min/obr. 6
  7. Piec 1 godz. (180°C). Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić ciasto jeszcze ok. 30 min. Sernik wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia, następnie wstawić do lodówki na min. 12 godz. Sernik jogurtowy z brzoskwiniami podawać schłodzony jako deser.

Porady

Przepis „Cukier waniliowy” znajduje się na platformie Cookidoo®.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sernik jogurtowy z brzoskwiniami

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy