thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
opublikowany: 12/29/23
zmieniono dnia: 12/29/23

Składniki

Zapiekanka Rybna (Fish Pie)

  • 30 g oliwy z oliwek
  • 600 g dorsza, Bez skóry, pokrojone na 3cm kawałki
  • 250 g łososia, Bez skóry, pokrojony na 3cm kawałki
  • 0.5 łyżeczki soli morskiej
  • 0.25 łyżeczki pieprz, mielony
  • 1 cebula, Przekrojona na pół
  • 300 g Pora, Tylko biała część, pokrojone na kawałki
  • 1 pęczków pietruszki, Tylko iście
  • 40 g masła
  • 40 g mąki pszennej
  • 130 g wody
  • 1 łyżki koncentratu bulionu warzywnego
  • 3 filety Rybek anchois, Opcjonalnie
  • 80 g kwaśnej śmietany
  • 100 g sera parmezan, Pokrojony na 3cm kawałki
  • 1000 g ziemniaki, mączyste, Obrane, pokrojone na 3cm kawałki
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 250 g mleka
  • 20 g masła, Zimnego, do starcia
  • 2 szczypty gałka muszkatołowa, mielona

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Lekko naoliwij formę do pieczenia (22 x 30 cm) i odstaw.

  2. Umieść filety rybne, łososia w naczyniu do pieczenia. Dopraw solą i pieprzem, a następnie odłóż naczynie do pieczenia na bok.

  3. Umieść cebulę i por w naczyniu miksującym Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i posiekaj 5 sek/prędkość 6.

  4. Warzywa zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego

  5. Dodaj oliwę z oliwek i podsmaż 5 min/120°C/prędkość 1. Rozprowadź mieszankę cebuli i porów na rybach w naczyniu do pieczenia, a następnie odłóż naczynie na bok. Oczyść i wysusz naczynie miksujące.

  6. Umieść pietruszkę w naczyniu miksującym i posiekaj 3 sek./prędkość 7. Zgarnij pietruszkę z boków miski
    kopystką.

  7. Dodaj masło, mąkę, wodę, mleko, rybki anchois, śmietanę i koncentrat bulionu warzywnego i gotuj 5 min/90°C/prędkość 4. Przelej sos do naczynia do pieczenia na mieszankę cebuli i pora. Odłóż naczynie do pieczenia w lodówce. Oczyść i wysusz naczynie miksujące.

  8. Rozgrzej piekarnik do 180°C.

  9. Umieść parmezan w naczyniu miksującym i zetrzeć 10 sekund/prędkość 9. Przesyp do innej miski i odstaw na bok. Opłucz i wysusz naczynie miksujące.

  10. Włóż motylek. Umieść ziemniaki, sól i mleko w naczyniu miksującym i gotuj 25 min/95°C/prędkość 1, umieść kosz zamiast miarki na pokrywie miski.

  11. Dodaj masło, gałkę muszkatołową (opcjonalnie) i połowę zarezerwowanego startego parmezanu, włóż miarkę i trzyj 30 sek/prędkość 3.

  12. Przełóż i równomiernie rozprowadź puree ziemniaczane na powierzchni sosu w naczyniu do pieczenia (możesz też użyć rękawa cukierniczego, ale puree musi trochę ostygnąć). Wierzch posyp dodatkowo parmezanem i wiórami z masła (użyj obieraczki do warzyw) i piecz przez 40 minut (180°C). Odstaw na 5 minut przed podaniem.

Porady

Parmezan można zastąpić innym serem, np. typu cheddar.

Parmezan można zamienić na inny ser, np. typu cheddar.

Można też użyć innej białej ryby zamiast dorsza, a łososia zamienić na rybę wędzoną. To co akurat mamy w lodówce albo jest na przecenie tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Zapiekanka Rybna (Fish Pie)

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?