Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
6
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
opublikowany: 29/12/23
zmieniono dnia: 29/12/23
Składniki
Zapiekanka Rybna (Fish Pie)
- 30 g oliwy z oliwek
- 600 g dorsza, Bez skóry, pokrojone na 3cm kawałki
- 250 g łososia, Bez skóry, pokrojony na 3cm kawałki
- 0.5 łyżeczki soli morskiej
- 0.25 łyżeczki pieprz, mielony
- 1 cebula, Przekrojona na pół
- 300 g Pora, Tylko biała część, pokrojone na kawałki
- 1 pęczków pietruszki, Tylko iście
- 40 g masła
- 40 g mąki pszennej
- 130 g wody
- 1 łyżki koncentratu bulionu warzywnego
- 3 filety Rybek anchois, Opcjonalnie
- 80 g kwaśnej śmietany
- 100 g sera parmezan, Pokrojony na 3cm kawałki
- 1000 g ziemniaki, mączyste, Obrane, pokrojone na 3cm kawałki
- 0.5 łyżeczki soli
- 250 g mleka
- 20 g masła, Zimnego, do starcia
- 2 szczypty gałka muszkatołowa, mielona
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Lekko naoliwij formę do pieczenia (22 x 30 cm) i odstaw.
- Umieść filety rybne, łososia w naczyniu do pieczenia. Dopraw solą i pieprzem, a następnie odłóż naczynie do pieczenia na bok.
- Umieść cebulę i por w naczyniu miksującym "Blokada naczynia miksującego" i posiekaj 5 sek/prędkość 6.
- Warzywa zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego
- Dodaj oliwę z oliwek i podsmaż 5 min/120°C/prędkość 1. Rozprowadź mieszankę cebuli i porów na rybach w naczyniu do pieczenia, a następnie odłóż naczynie na bok. Oczyść i wysusz naczynie miksujące.
- Umieść pietruszkę w naczyniu miksującym i posiekaj 3 sek./prędkość 7. Zgarnij pietruszkę z boków miski
kopystką. - Dodaj masło, mąkę, wodę, mleko, rybki anchois, śmietanę i koncentrat bulionu warzywnego i gotuj 5 min/90°C/prędkość 4. Przelej sos do naczynia do pieczenia na mieszankę cebuli i pora. Odłóż naczynie do pieczenia w lodówce. Oczyść i wysusz naczynie miksujące.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Umieść parmezan w naczyniu miksującym i zetrzeć 10 sekund/prędkość 9. Przesyp do innej miski i odstaw na bok. Opłucz i wysusz naczynie miksujące.
- Włóż motylek. Umieść ziemniaki, sól i mleko w naczyniu miksującym i gotuj 25 min/95°C/prędkość 1, umieść kosz zamiast miarki na pokrywie miski.
- Dodaj masło, gałkę muszkatołową (opcjonalnie) i połowę zarezerwowanego startego parmezanu, włóż miarkę i trzyj 30 sek/prędkość 3.
- Przełóż i równomiernie rozprowadź puree ziemniaczane na powierzchni sosu w naczyniu do pieczenia (możesz też użyć rękawa cukierniczego, ale puree musi trochę ostygnąć). Wierzch posyp dodatkowo parmezanem i wiórami z masła (użyj obieraczki do warzyw) i piecz przez 40 minut (180°C). Odstaw na 5 minut przed podaniem.
Porady
Parmezan można zastąpić innym serem, np. typu cheddar.
Parmezan można zamienić na inny ser, np. typu cheddar.
Można też użyć innej białej ryby zamiast dorsza, a łososia zamienić na rybę wędzoną. To co akurat mamy w lodówce albo jest na przecenie
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
To nowe danie, którego nigdy wcześniej nie jadłam. Bardzo się cieszę, że podzieliłaś się przepisem. that's not my neighbor
The recipe is great, the dish also looks very geometry dash lite appealing. I will try it
This fish pie recipe is perfect. I appreciate the clear instructions and the use of readily available paldle ingredients. I'm sure it will become a new favorite in my household.
Are you sure to delete this comment ?