thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

  • 50 dag drożdży
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • 150 g masła
  • 1/2 laski wanilii, lub 1 cukier wanilinowy
  • 50 g cukru pudru
  • 400 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • MASA
  • 150 g masła
  • 400 gmaku1 l mleka
  • 150 g miodu
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 gposiekanych migdałów
  • 150 g rodzynek
  • 100 g skórki pomarańczowej
  • 50 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • kieliszek rumu lub koniaku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1.  

    Zemleć wanilię - czas 20 sobr. poz.9
    dodać mąkę, masło, wyrabiać - czas 10sobr.4
    dodać drożdże, śmietanę, jajka, 2 żółtka, cukier, sól, wyrabiać 1 min obr.5
    Włożyć do lodówki na 30 min

    Masa
    Donaczynia wsypać mak, zalać mlekiem, gotować 25 min temp. 100st, obr.2
    odcedzić mak, ucierać -czas 1 minobr.9
    dodać miód, masło, cukier waniliowy, gotować , czas -3 min,temp.90st, obr. 4
    przełożyć do innego naczynia, dodać bakalie, ostudzić
    utrzeć żółtka z cukrem - 1 min obr 6, wyjąć z miski
    nałożyć motylek
    ubić białka - czas 3-4 min, obr 4
    Do wystudzonej masy dodać utarte żółtka, piane z białek i kieliszek rumu lub koniaku delikatnie wymieszać
    Ciasto rozwałkować na prostokąty, posmarować białkiem, nałożyć masę, ciasno zwinąć, końce zlepić i podłożyć pod spód
    wstawić do ciepłego piekarnika (ok.50st) pozostawić do wrośnięcia 15-20 min, poczym zwiększyć temp. do 180st. i piec 45-50 min

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wariant MAKOWNIK ŚWIATECZNY KRUCHO-DROŻDŻOWY

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: