- TM 31
Składniki
DODATKI I FARSZ
- 400 g Twardy pieczony (prawdziwy) pasztet
- Jajko rozbite z łyżką wody do smarowania
- Do wyboru: kminek, czarnuszka, sól, ser żółty
CIASTO
- szczypta soli
- 120 g śmietany 18%
- 120 g margaryny
- 250 g mąki
- szczypta cukru
- 5-10 g drożdży
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Składniki umieszczamy w naczyniu miksującym. Obroty 5 do 6, czas 20-25 sek. Po wyjęciu ciasto umieścić w miseczce i pozostawić na 30min.Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Urywamy małą porcję ciasta tworzymy rulonik o grubości ok 1 cm i długości 20-25cm. Dalej należy rulonik rozwałkować na paseczek szerokości 1,5-2cm, na solidną długość (35-40cm) i grubość ok 3mm. Pasek po brzegach odcinamy nożem aby uzyskać równe brzegi, aby paszteciki po upieczeniu miały ładne, równe żeberka.
Twardy, pieczony pasztet kroimy na porcje ok. 5cm długości, 1cm grubości i 1cm szerokości. Układamy pasztet na końcu paska ciasta i zwijamy (patrz foto). Tak zwijamy wszystkie paszteciki - z tej porcji ciasta powinno wyjść ok 20szt. Układamy je na blaszce do pieczenia. Smarujemy rozbitym jajkiem, można posypać kminkiem, solą, serem żółtym (w zalezności kto co lubi). Ułożone dosyć luźno na blaszce do piecznia wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15 min. Można je podawać na ciepło i na zimno np. z barszczem.
Bardzo dobrze sprawdzają się też zamrożone. Wyjęte po kilku dniach gdy nas zaskoczy ktoś znajomy ... 5min w rozgrzanym piekarniku i lądują na stole jak upieczone przed chwilą
Zapach i smak nie do podrobienia! Gorąco polecam!
PS. Pasztet do pasztecików można zrobić samemu w domu! Będzie najlepszy!
Porady
# Bardzo ważne aby użyć dobrego jakościowo pasztetu pieczonego. Użycie czegoś mało "prawdziwego" zakończy się wypłynięciem pasztetu z pasztecików podczas pieczenia. Jeżeli nie jesteś pewien/pewna czy Twój pasztet nadaje się do wypiekania pasztecików - rozgrzej piekarnik i włóż jeden pasek pasztetu - już po kilku chwilach przekonasz się co się stanie z pasztetem... ten mało "prawdziwy" po prostu się rozpłynie.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pyszne !
Uwielbiam gotować z TM5
Po prostu Pychotka!
Sprawdzony Świetny przepis na wykorzystanie domowego pasztetu Korzystam już kolejny raz! Dzięki! Pozostałym bardzo polecam!
Bardzo dobre! Polecam!!!!!
doskonałe
Przepis z tzw. zdjęciami krok po kroku
zgadzam się, są przepyszne, ale i tych nie omieszkam spróbować.
+
ZGADZAM SIĘ!!
Robiłam wczoraj i pyszne. Slicznie się prezentują. Jedyne zastrzeżenie to do ciasta nieco więcej soli.chyba łyżeczka by nie zaszkodziła, bo szczypta to nieco za mało. Pozdrawiam i dziękuję za ten przepis
Polecam wypróbować przepis z książki Tak lubię gotować - paszteciki wegetariańskie na bazie orzechów włoskich i sera feta. Cudo!!!
www.thermoprzepisy.pl
www.vitasklep.pl
Are you sure to delete this comment ?