thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
35min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
20 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
--

Składniki

DODATKI I FARSZ

  • 400 g Twardy pieczony (prawdziwy) pasztet
  • Jajko rozbite z łyżką wody do smarowania
  • Do wyboru: kminek, czarnuszka, sól, ser żółty

CIASTO

  • szczypta soli
  • 120 g śmietany 18%
  • 120 g margaryny
  • 250 g mąki
  • szczypta cukru
  • 5-10 g drożdży

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  2. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  3. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  4. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  5. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  6. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  7. Składniki umieszczamy w naczyniu miksującym. Obroty 5 do 6, czas 20-25 sek. Po wyjęciu ciasto umieścić w miseczce i pozostawić na 30min.Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Urywamy małą porcję ciasta tworzymy rulonik o grubości ok 1 cm i długości 20-25cm. Dalej należy rulonik rozwałkować na paseczek szerokości 1,5-2cm, na solidną długość (35-40cm) i grubość ok 3mm. Pasek po brzegach odcinamy nożem aby uzyskać równe brzegi, aby paszteciki po upieczeniu miały ładne, równe żeberka.

    Twardy, pieczony pasztet kroimy na porcje ok. 5cm długości, 1cm grubości i 1cm szerokości. Układamy pasztet na końcu paska ciasta i zwijamy (patrz foto). Tak zwijamy wszystkie paszteciki - z tej porcji ciasta powinno wyjść ok 20szt. Układamy je na blaszce do pieczenia. Smarujemy rozbitym jajkiem, można posypać kminkiem, solą, serem żółtym (w zalezności kto co lubi). Ułożone dosyć luźno na blaszce do piecznia wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15 min. Można je podawać na ciepło i na zimno np. z barszczem.

    Bardzo dobrze sprawdzają się też zamrożone. Wyjęte po kilku dniach gdy nas zaskoczy ktoś znajomy ... 5min w rozgrzanym piekarniku i lądują na stole jak upieczone przed chwilą tmrc_emoticons.)tmrc_emoticons.-)Smile

    Zapach i smak tmrc_emoticons.)tmrc_emoticons.-)Smile nie do podrobienia! Gorąco polecam!

    PS. Pasztet do pasztecików można zrobić samemu w domu! Będzie najlepszy!

Porady

# Bardzo ważne aby użyć dobrego jakościowo pasztetu pieczonego. Użycie czegoś mało "prawdziwego" zakończy się wypłynięciem pasztetu z pasztecików podczas pieczenia. Jeżeli nie jesteś pewien/pewna czy Twój pasztet nadaje się do wypiekania pasztecików - rozgrzej piekarnik i włóż jeden pasek pasztetu - już po kilku chwilach przekonasz się co się stanie z pasztetem... ten mało "prawdziwy" po prostu się rozpłynie.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wytworne paszteciki - dobry pomysł na piknikową przekąskę

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?