thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
20min
porcja/porcje/porcji
8 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
--

Składniki

  • 150 g masła
  • 2 cebule
  • 250 g pieczarek
  • 500 g kapusty kiszonej
  • farsz:
  • sól
  • 2 jajka
  • 150 g masła
  • 300 g mak, i pszennej
  • ciasto:
  • sól, pieprz

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto  wyrobić -czas 1 min,obr.poz.6.Wyjąć i umieścić na 1 godz. w lodówce.

    Cebule rozdrobnić -czas 5 s,obr.poz.5,podsmażyć na patelni dodając 70g masła .

    Rozdrobnić pieczarki -czas 4s,obr.poz.4 ,dołożyć na patelnię i jeszcze podsmażać  10 min.

    W między czasie kapustę  ugotować w naczyniu  z dodatkiem  500 ml wody -czas 20min, temp. Varoma, obr.poz.2. Odlać wodę , kapustę rozdrobnić -czas 4s,obr.poz.4. , dodać  resztę masła oraz usmażoną cebulę z pieczarkami i przyprawy. Zasmażać w naczyniu jeszcze 8-10 min.Wystudzić.

    Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie równe części. Obie części rozwałkować w kształcie prostokąta  -wielkość zależna od wielkości formy do pieczenia.

    Na jednej części położyć farsz i uformować kształt ryby.Przykryć drugim płatem ciasta. Skleić boki , ładnie wyrównać. Z pozostałego ciasta wykrawać małym kieliszkiem  kółeczka na łuski, oko, uformować ogon i płetwy. Całość posmarować  rozmąconym żółtkiem i upiec ok. 20 min, temp 220 stopni.

    Upieczoną rybę wyjąć na półmisek przyozdobić natką pietruszki i plasterkami cytryny.

    Ta potrawa jest od kilku lat ozdobą  stołu wigilijnego w moim domu. Jest smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Świąteczna ryba bez ryby.

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: