- TM 31
Składniki
- 50 dkg mięsa wieprzowego (szynka ,łopatka ,schab) , 50g orzeszków ziemnych, 220g ryżu, 100g surowej marchewki pokrojonej w słupki lub w talarki, 50 g surowego selera pokrojonego w słupki, 2-3 ząbki czosnku, 2-3 cebule , kilka surowych pieczarek, papryk
- papryka słodka –różnokolorowa ,pokrojona w paski, różyczki brokuła, ew. kalafiora, przyprawa do mięsa wieprzowego lub do gyrosu (można doprawić takimi przyprawami jakich używa się w kuchni i jakie się lubi), sól ,pieprz, oliwa z oliwek, kurkuma.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Ryż dokładnie opłukać, wsypać do koszyczka, dodać łyżeczkę płaską
kurkumy, posolić, dodać orzeszki ziemne i wymieszać.
Do naczynia wlać 6 MT wody włożyć koszyczek z ryżem i orzeszkami zamknąć.
Na Varomie ułożyć pokrojone w paseczki i przyprawione i wymieszane z cebulą i czosnkiem i oliwą mięso. Dołożyć pokrojoną marchewkę.
Na górnej części Varomy ułożyć różne warzywa-różyczki brokuła, kalafiora,
pieczarki, kawałki kolorowej papryki.
Gotować -35-40 min.temp. Varoma,obr.1. Po 20-25 min wyłączyć ,wyjąć
koszyk z ryżem i dolać 2 MT gorącej wody ,kontynuować parowanie.
Wywar ,który zostanie w naczyniu można wykorzystać do zrobienia sosu – np. z dodatkiem ogórka konserwowego. 2-3 ogórki zmiksować z wywarem ,dodać 1-2 łyżki mąki i gotować 2-3 min ,temp. 100 stopni .poz. 2.
Smacznego!Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dlaczego mieso wyszło mi gumowate? Kroś ma pomysł?
pyszny ale durzo roboty
Bardzo smaczny obiad. Cała rodzina, łącznie z małymi dziećmi, wciągali że aż miło . Dziękuję !
Dziękuję i pozdrawiam!
Bardzo smaczne
Zrobiłam dzisiaj na obiad i palce lizać gorąco polecam
Cieszę się , ze obiadek smakował pozdrawiam
Coś przepysznego. Bardzo nam smakuje. Mąż nie mógł sie nachwalić, że takie pyszne. W dodatku szybko się robi. Jutro ponownie bedzie to u nas na obiad.
Pyszne! Bardzo smakowało. Choć ja po 20 min wyjęłam koszyk by dolać wody i włożyłam koszyk sportoweM bo ryż był twardy. Po 35 min jedzonko było juz zrobione
Super! Ważne jest to, że możemy swoje pomysły realizować ze "smakiem". Co do ryzu -to różnie bywa ,czasami trzeba go dogotowywać i tak jest twardy, a czasami trzeba skrócić czas jego gotowania -nigdy nie wiemy na co trafimy.Pozdrawiam
Świetny przepis, smakował całej rodzinie tym bardziej że można na talerz wyłożyć po ugotowaniu z mięsem lub z warzywami gdyż gotuje się na różnych poziomach varomy. Ja trochę zmieniłam gdyż miałam już wcześniej zamarynowane mięso. Dzień wcześniej pokroiłam mięso i zamarynowałam w mleku i pokrojonej cebuli. Dzieki temu jest miekkie.Zrobiłam sos: do pozostałego wywaru dodałam esencję knorr do mięs duszonych(ilość w zależności od słoności wywaru) i dodałam 2 łyżki mąki i śmietany.
U mnie taka wersja smakowala. Dzieki za przepis.
Miałam ryż paczkowany,który przesypałam do koszyczka i musiałam gotować 40 min. Był al dente. Nie wiem czy to od ryżu zależy.