thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
przez smoczek
opublikowany: 07/15/13
zmieniono dnia: 07/19/13

Składniki

  • 50 dkg mięsa wieprzowego (szynka ,łopatka ,schab) , 50g orzeszków ziemnych, 220g ryżu, 100g surowej marchewki pokrojonej w słupki lub w talarki, 50 g surowego selera pokrojonego w słupki, 2-3 ząbki czosnku, 2-3 cebule , kilka surowych pieczarek, papryk
  • papryka słodka –różnokolorowa ,pokrojona w paski, różyczki brokuła, ew. kalafiora, przyprawa do mięsa wieprzowego lub do gyrosu (można doprawić takimi przyprawami jakich używa się w kuchni i jakie się lubi), sól ,pieprz, oliwa z oliwek, kurkuma.

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1.  Ryż dokładnie opłukać, wsypać do koszyczka, dodać łyżeczkę płaską
     kurkumy, posolić, dodać orzeszki ziemne i wymieszać.

     Do naczynia wlać 6 MT wody włożyć koszyczek  z ryżem i orzeszkami zamknąć.
     Na Varomie ułożyć pokrojone w paseczki i przyprawione i wymieszane z cebulą i czosnkiem i oliwą mięso.   Dołożyć  pokrojoną marchewkę.
    Na górnej części Varomy ułożyć różne warzywa-różyczki brokuła, kalafiora,
     pieczarki, kawałki kolorowej papryki.
     Gotować -35-40 min.temp. Varoma,obr.1. Po 20-25 min wyłączyć ,wyjąć
     koszyk z ryżem i dolać 2 MT gorącej wody ,kontynuować parowanie.
    Wywar ,który zostanie  w naczyniu można wykorzystać do zrobienia sosu – np.  z dodatkiem ogórka konserwowego.  2-3 ogórki zmiksować z wywarem ,dodać 1-2 łyżki mąki i gotować 2-3 min ,temp. 100 stopni .poz. 2.
    Smacznego! 

  2. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wieprzowina z ryżem i warzywami

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 5, 2020 at 15:21

    Dlaczego mieso wyszło mi gumowate? Kroś ma pomysł?

  • marca 3, 2019 at 14:23

    pyszny ale durzo robotyCooking 1

  • grudnia 2, 2016 at 20:32
    5.0

    Bardzo smaczny obiad. Cała rodzina, łącznie z małymi dziećmi, wciągali że aż miło tmrc_emoticons.). Dziękuję tmrc_emoticons.)!

  • marca 6, 2016 at 11:42

    Dziękuję i pozdrawiam! tmrc_emoticons.)

  • marca 2, 2016 at 17:18
    5.0

    Bardzo smaczne

    Zrobiłam dzisiaj na obiad i palce lizać tmrc_emoticons.) gorąco polecam tmrc_emoticons.D

  • stycznia 13, 2016 at 22:45

     Cieszę się , ze obiadek smakował tmrc_emoticons.) pozdrawiam

  • stycznia 12, 2016 at 20:29
    5.0

    Coś przepysznego. Bardzo nam smakuje. Mąż nie mógł sie nachwalić, że takie pyszne. W dodatku szybko się robi. Jutro ponownie bedzie to u nas na obiad. 

  • stycznia 6, 2016 at 22:40
    5.0

    Pyszne! Bardzo smakowało. Choć ja po 20 min wyjęłam koszyk by dolać wody i włożyłam koszyk sportoweM bo ryż był twardy. Po 35 min jedzonko było juz zrobione tmrc_emoticons.) 

  • września 26, 2015 at 09:44

    Super! Ważne jest to, że możemy swoje pomysły realizować ze "smakiem". Co do ryzu -to różnie bywa ,czasami trzeba go dogotowywać i tak jest twardy, a czasami trzeba skrócić czas jego gotowania -nigdy nie wiemy na co trafimy.Pozdrawiam

  • września 14, 2015 at 20:13

    Świetny przepis, smakował całej rodzinie tym bardziej że można na talerz wyłożyć po ugotowaniu z mięsem lub z warzywami gdyż gotuje się na różnych poziomach varomy. Ja trochę zmieniłam gdyż miałam już wcześniej zamarynowane mięso. Dzień wcześniej pokroiłam mięso i zamarynowałam w mleku i pokrojonej cebuli. Dzieki temu jest miekkie.Zrobiłam sos: do pozostałego wywaru dodałam esencję knorr  do mięs duszonych(ilość w zależności od słoności wywaru) i dodałam 2 łyżki mąki i śmietany.

    U mnie taka wersja smakowala. Dzieki za przepis.

    Miałam ryż paczkowany,który przesypałam do koszyczka i musiałam gotować 40 min. Był al dente. Nie wiem czy to od ryżu zależy.

Are you sure to delete this comment ?