- TM 31
Składniki
Nadzienie:
- 1 kg jabłek, 7 dkg cukru, 2 łyżki bułki tartej , garść rodzynek, cynamon., mały cukier waniliowy
- Składniki na ciasto: 30 dkg mąki pszennej, 10 dkg cukru, cukier waniliowy, 1 jajko,2 łyżki kwaśnej śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia ,20g drożdży,100 g. zimnego masła, pokrojonego na kawałki.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Składniki na ciasto umieścić w naczyniu i wymieszać 10 sek/obr.6.
Wyjąć i umieścić na ½ godz. w lodówce.
Jabłka obrać ,podzielić na ósemki , włożyć do naczynia i rozdrobnić na mniejsze kawałki - kilka sek , poz.3-4. Wsypać cukier, gotować 6-7 min , poz.2- obroty wsteczne, temp. 100 stopni. Wyjąć z naczynia do miski - dodać rodzynki ,cynamon ,tartą bułkę. Wymieszać.
Ciasto podzielić na pół. Wyłożyć jedną częścią blaszkę ,ponakłuwać widelcem , położyć jabłka , przykryć drugą częścią ciasta , posmarować wodą i piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach ok.40-45 min.
Uwaga:
Ciasto można posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier z soku z ½ cytryny i cukru pudru.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dobry przepis, łatwe w przygotowaniu i smaczne ciasto. Jadałam lepsze wydania jabłecznika, ale to jest ok. Miałam problem ze zbyt kleistym ciastem i pokryciem nim górnej warstwy, mimo że użyłam dość małej blaszki. Polecam wypróbować i wyrobić sobie własne zdanie na temat tego wypieku.
Smaczny i szybki w przygotowaniu. Polecam z orzechami lub innymi bakaliami. Może jadłam lepsze jabłeczniki, ale tu na 5 gwiazdek zasługuje efekt końcowy w stosunku do tanich składników. Ciasto wyrabiałam w funkcji ciasto, a spód najpierw piekłam 15 minut w 190C. Następnym razem część mąki pszennej zastapie kukurydzianą, owsianą lub jaglaną, żeby było zdrowiej
Ciasto pyszne. Znajomi się zajadali. Szybko się robi. Polecam
Marta
Polecam przepis, jest meeeeega. Już drugi raz upieklam i znika z prędkością światła
Ja nie dodaję rodzynek, same jabłka zdecydowanie wystarczą!
ciasto wyborne, szybko znika, szczególnie gdy serwowałam je z gałką lodów. Dodałam sporo cynamonu. Miałam tylko problem z położeniem wierzchniej warstwy ciasta na masie jabłecznej, ale porwałam ciasto i wyszły mi takie małe wyspy na cieście, które potem łatwo się kroiły. Polecam, bo jest naprawdę smaczne!
Fajne szybkie ciasto,trochę mało dokładne ilości podane w nadzieniu,chodzi o np.ile łyżeczek,szczypt cynamonu?A 30 dkg to 300 g na wadze thermomix i w tej wadze powinny być podane ilości,ale ok.Ogólnie polecam
czy tam napewno ma być 30 dag mąki????? wyszła mi jakaś straszna breja a nie ciasto
To juz 3 ciasto z jablkami, dodane do wypròbowania Pozdrawiam Cie serdecznie
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Przepis polecam, ciasto pyszne i szybko się robi, piekłam rownież ze śliwkami Przepis od Małgosi dostałam rok temu Pozdrawiam i szczerze polecam
Are you sure to delete this comment ?