- TM 31
Składniki
Ciasto:
- 2,5 MT mleka, łyżka cukru, 50g drożdży , 500g mąki, pół łyżeczki soli , 2 łyżki oleju, 2 jajka,olej do smażenia.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Podane składniki umieścić w naczyniu i wymieszać 3 min ,poz.3-4, temp 37 stopni. Następnie wyrabiać 3 min, Interwał.
Ciasto pozostawić ok. 15 minut w kielichu by urosło. Wyjąć, rozwałkować , formować paszteciki , nadziewać dowolnym farszem. Odstawić na kolejne 15 minut . do wyrośnięcia i smażyć na oleju, na patelni z obu stron.
ciasta:
Porady
Uwaga:
Rodzaje farszu:
Oczywiście dowolność. Może to być kawałek mięsa z zupy , zmielony i przesmażony na patelni z dodatkiem cebuli, pieprzu, soli.
Mogą to być pieczarki z cebulą usmażone na patelni, może to być farsz taki jak do pierogów z grzybami i kapustą . Zależy to od naszej inwencji.
Prawdziwe paszteciki szczecińskie są z mięsem.
Smacznego!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Witam, co to jest za jednostka przy mleku "MT"??
Paszteciki bardzo dobre 😋 robiłam z kapustą i grzybami oraz z pieczarkami i serem. Do tego barszczyk czerwony. Pycha.
Przepyszne!!! PRAWIE jak Szczecińskie
Szczecinianka z GuildfordZrobiłam z serem i pieczarkami
Ja polecam zrobić jeszcze pasztecika w jajku i obtoczyć w bułce tartej wtedy to będą prawdziwe Szczecińskie paszteciki Pozdrawiam Szczecinianka z Wiednia
Paszteciki wyszly przepyszne,z barszczykiem mniam mniam, szkoda tylko ze nie ma wskazowek jak je zlepic ale jakos sobie poradzilam dzieki za przepis
Dzięki Małgosiu mam pomysł na obiad gotowy
Ania ze Szczecina
Nie napisałam w jaki sposób nadziewa się paszteciki. Otóż, po rozwałkowaniu ciasta na grubość ok 0,5 cm wykrawam dowolnej wielkości prostokąty i nakładam na środek farsz. Zwijam je i formuję paszteciki, kilka min rosną i na patelnię, nie musi to być w głebokim tłuszczu.Są wówczas mniej kaloryczne.
Witaj Magi,
co do Twojego pytania - nie nie piekłam tych pasztecików w piekarniku, ponieważ najlepsze pieczone są z Twojego przepisu ,z pieczarkami i kapustą. Innych już nie piekę. Ale mozna spróbować!
Pozdrawiam serdecznie
Witaj Veroniko,
dzięki wielkie za podpowiedź,rzeczywiście nie zwróciłam na to uwagi-a tak jest.
A na imię mam Małgorzata.
Pozdrawiam cieplutko
Smoczku przepis fajny dodaje do wypróbowania a mam pytanko czy mozna je np upiec w piekarniku ??? próbowałaś kiedyś???? pewnie wtedy będą jeszcze mniej kaloryczne pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję