










Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 25min
porcja/porcje/porcji
30
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
- TM 6
opublikowany: 06/12/19
zmieniono dnia: 13/12/20
Składniki
Ciasto
- 350 g mąki pszennej
- 2 jaja
- 200 g masła, pokrojonego
- 20 g śmietany 12%
- 1 łyżeczka soli
Farsz
- 10 g masła
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 350 g pieczarek, oczyszczonych i obranych
- 1 jajo, ugotowane na twardo
- 1/2 roztrzepanego jajka, resztę jajka zostaw do posmarowania pasztecików
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki pieprzu, mielonego
- 1 łyżeczka soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- W
"Blokada naczynia miksującego" umieść wszystkie składniki 3 min /poz
"Ciasto"
Ciasto przełóż do woreczka foliowego i włóż do lodówki na ok. 30 minut - Do
"Blokada naczynia miksującego" włóż surowe jajko 5 s /obr. 6., jajko przelej do miseczki i odstaw. W
"Blokada naczynia miksującego" umieść ugotowane jajko - posiekaj 3 s /obr. 5, przełóż do kolejnej miseczki.
Do"Blokada naczynia miksującego" wrzuć masło, cebulę i pieczarki 5 s /obr. 5. Duś wszystko 7 minut Varoma/obr. / poz. 2 - bez miarki. Następnie dodaj jajko ugotowane i połowę jajka surowego rozrzepanego, wsyp pozostałe składniki 10 s /obr.
"Obroty wsteczne" poz. 2.
Wystudź farsz. - Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na placek ok. 2 mm podsypując delikatnie mąką. Wykrój koła kubkiem o średnicy 10 cm. Na środek nałóż farsz i zawiń do środka jeden bok, posmaruj go roztrzepanym jajkiem i doklej drugi bok, lekko dociskając. Paszteciki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do wypieków. Blaszkę wstaw do piekarnika na 25-30 minut 180 stopni C. Smacznego
Ciasto
Farsz
Przygotowanie pasztecików
Porady
W razie potrzeby odlej nadmiar soku z farszu.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze