Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
10min
porcja/porcje/porcji
1
słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy
Składniki
MARYNOWANA BIAŁA RZODKIEW
- 1 średniej wielkości rzodkiew biała
- 1 łyżeczka gorczycy
- 2 ząbki czosnku
- 60 gramów cukru
- 125 gramów octu ryżowego
- 70 gramów wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Rzodkiew umyć obrać, pokroić w cienkie plastry i ułożyć w słoiku.
Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć wszystkie składniki według podanej kolejności, podgrzać - czas - 5 minut / temp. 100 stopni C / obr. poz 1
Zalewę przelać do słoika z rzodkwią, zakręcić słoik i odstawić 12 godzin. Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Marynowanie białej rzodkiewki – nigdy o tym nie myślałem! Z musztardą, czosnkiem, cukrem i octem ryżowym posiłek ten brzmi wyjątkowo i smacznie. Jestem podekscytowany testowaniem! Dziękuję za dokładne wskazówki, szczególnie za podpowiedź dotyczącą używania koszyka geometry dash zamiast miarki w wyższych temperaturach. Takie drobne wskazówki kuchenne robią różnicę. Chętnie spróbuję po 12 godzinach marynowania.
Agary:Bardzo się cieszę ,że smakuje
Ja dodaję plasterki marynowanej rzodkwi do mięs, serów, kanapek i pizzy po wyjęciu jej z piekarnika. Pycha. Polecam
To znów ja Po kilku kolejnych dniach następna degustacja. Rzodkiew z zalewą stala w lodówce. I bomba! Przeszła aromatem zalewy i słodyczą. Jest niezła! Dzisiaj jako dodatek do kanapki z żółtym serem. Mój wniosek: 1 dzień to zdecydowanie za mało, żeby wydobyć atrakcyjność "przetworu". Polecam odczekać przynajmniej kilka dni, zanim się zacznie konsumować
Agary:
Dziękuję za opinię
Jestem po degustacji. Moje wrażenia: mocno octowe, mimo użycia octu ryżowego. Dla wielbicieli grzybków marynowanych i innych octowych przetworów, mocnych w smaku, na pewno będzie starzał w 10! Dla mnie za intensywne, zbyt ostre jako całość. Ale to kwestia gustu. Przepis na pewno ciekawy i wart wypróbowania.
Jestem ciekawa czy marynata będzie smakowała ?
Czosnek można umieścić w słoiku z plasterkam rzadkwi, albo umieścić w zimnej wodzie i gotować z przyprawami i wówczas jego smak i aromat przejdzie do zalewy
Zrobione! Czekam do jutra z niecierpliwością Miałam kilka pomniejszych rzodkwi, co chyba nie powinno robic różnicy. Zastanawiałam się, co zrobić z czosnkiem: czy umieścić w słoiku z pasterkami rzodkwi, czy zagotować z zalewą? Zdecydowałam się na pierwszą opcję. Czy słusznie?