thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
12 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto

  • 70 g pestki słonecznika, (najlepiej podgrzanej na patelni)
  • 5 g soli, (lub więcej dla lubiących mocno słone pieczywo)
  • 2 łyżki stołowe oleju sezamowego
  • 5 g oliwy z oliwek
  • 440 g mąki pszennej
  • 70 g łuskanej pestki z dyni, (najpepiej podgrzanej na patelni)
  • szczypta cukru na drożdże, aby szybciej wystartowały
  • 2 MT letniej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko rozbite 1 łyżką ciepłej wody, (do posmarowania bułeczek przed pieczeniem)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Na suchą rozgrzaną patelnię wrzuć pestki z dyni podgrzej je aż się zarumienią. Odsyp na miseczkę. To samo z pestkami słoneczniku. Odsyp oddzielnie na drugą miseczkę.

    1 jajko rozbij z łyżką ciepłej wody. Pozostaw aby się ogrzało.

    Do naczynia miksującego wlej 2MT letniej wody, wrzuć drożdże lekko je rozdrabniając, na nie szczypta cukru. Dalej przygotowane pestki dyni, mąkę, olej sezamowy, olejek z oliwek, sól. (Obroty 6, czas ok. 30 sek.) Kiedy widać że ciasto uformowało się w kulę i pestki dyni są lekko rozdrobnione przełącz na wyrabianie ciasta. ( Interwał Ciasto"Ciasto" czas 2 min.)



    Wyrobione ciasto wyjmij z naczynia miksującego przy pomocy kopystki i uformuj dosyć gruby rulon.(patrz zdjęcia poniżej). Podziel go na 12 równych części.

    Wysyp część ziarna słoneczniku lekko rozpłaszcz każdą z części i przykładając do ziarna słoneczniku wgniataj dosyć mocno w ciasto. Tak z oby stron. Dalej uformowany placek zwiń w rulon, uformuj bułki jak na zdjęciach poniżej. Umieść je na blaszce do pieczenia. (Taka profilowana blacha najlepsza, bo pozwala utrzymać ładny kształt bułek). Umieść w rozgrzanym do 40-50 stopni piekarniku. Pozostaw do wyrośnięcia. Po około 30 minutach podnieś temperaturę do 180 stopni i rozpocznij wypiekanie. Kiedy będą rumiane (czas około 17-20 min.) wyjmij, pozostaw na kilka minut po wyjęciu ... Dalej pozostało się już tylko delektować pachnącymi bułeczkami. Dobrze sprawdzą się jako pieczywo na śniadanie czy kolację. Jako podkład pod smalczyk lub pasztet. Idealnie też komponują się z zupkami (np. grzybowymi). Smacznego!
  2. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
  3. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
  4. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
  5. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
  6. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
  7. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
  8. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
  9. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
  10. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
  11. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

Porady

# podgrzewanie ziaren dyni i słonecznika wydobędzie z nich jeszcze mocniejszy aromat

# po zwinięciu każdej z bułek do wyrastania i pieczenia ułóż ją tak aby brzeg ciasta był pod spodem bułki, unikniesz jej rozwinięcia podczas pieczenia i wyrastania.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Aromatyczne dyniowo-słonecznikowe bułeczki

Wydrukuj:

Komentarze

  • lipca 14, 2017 at 15:35

    Wyglądają super, wypróbuje w najbliższym czasie tmrc_emoticons.-))

  • lipca 14, 2017 at 12:56
    5.0

    Sam, dopiero niedawno trafiłam na ten przepis, upiekłam raz na spróbowanie i teraz piekę bardzo często... z podwójnej porcjiSmile Bułeczki są przepyszne, wręcz rewelacyjne!!! Zmieniam mąkę, z każdej wychodzą, i ziarenka. Super są np. z mąką gryczaną i pszenną ( 2cz/1cz), z migdałami... Bardzo dziękuję za przepisBig Smile

  • stycznia 10, 2017 at 19:01
    5.0

    Bułeczki BARDZO DOBRE!!! Robi się je dość szybko. Sposób zwijania ciasta daje ciekawy efekt wizualny po upieczeniu. Sugerując się komentarzami dałam blisko 50 g wody więcej. Bułki (w połowie z mąki razowej) są chrupiące i miękkie w środku.

    Zamiast oliwy dałam olej z pestek dyni. Olej sezamowy muszę też czymś zastąpić - nie przepadam za jego smakiem, a jest dość mocno wuczuwalny w smaku.

    Przepis polecam, bo warto!!!!

  • sierpnia 17, 2015 at 21:33

    Nie wiem dlaczego ale wyszły mi twarde i ciężkie. Help!

  • lipca 24, 2013 at 23:00

    Sam, upiekłam dzisiaj bułeczki są bardzo smaczne ale dlaczego ciasto nie   uformowało mi się w kulę i dlatego chyba wyszły malo pulchne, czy dać więcej wody? Ter..... mam od niedawna i chyba dlatego mam klopoty. Pozdrawiam tmrc_emoticons.)  

  • października 6, 2012 at 16:26

    tmrc_emoticons.;) Śmiało ... daję głowę uciąć, że będą smakowały.Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

  • października 6, 2012 at 15:51
    5.0

    Sam musze koniecznie zrobić te buły, tak je wszyscy zachwalają tmrc_emoticons.D wygladają bardzo apetycznie tmrc_emoticons.D

  • października 4, 2012 at 22:05
    5.0

    Ja zrobilam tylko z dynia, na razie tmrc_emoticons.(  Jeszcze czekam , w ciocie mac, na ten slonecznik tmrc_emoticons.J) tmrc_emoticons.J) tmrc_emoticons.J)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • października 4, 2012 at 12:15
    5.0

    Własnie upiekłam po raz kolejny Twoje bułeczki tmrc_emoticons.D są pyszne a zapach unosi się w całym domu tmrc_emoticons.D jeszcze raz dziękuję za super przepis tmrc_emoticons.D pozdrawiam tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

  • września 26, 2012 at 11:22

    tmrc_emoticons.;) bez stresu - nie gniewam się tmrc_emoticons.) Masz rację ... mogłyby pojawić się bułki z jajkiem w środku tmrc_emoticons.Dtmrc_emoticons.D

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie