- TM 5
Składniki
polewa czekoladowa
- 1 łyżeczek mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 20 gramów masła
- 100 gramów gorzkiej czekolady
- 170 gramów cukru
- 1 MT mleka
masa twarogowa
- 50 gramów śmietany
- 2 jajka cale
- 50 gramów cukru pudru
- 50 gramów mąki
- 500 gramów twarogu
ciasto kruche
- 1 szczypty soli
- 2-3 łyżki śmietany
- 1 opakowania cukru waniliowego
- 1 żółtko kurze
- 10 gramów cukru pudru
- 120 gramów masła, u mnie 'Kasia'
- 250 gramów mąki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w podanej kolejności w "Blokada naczynia miksującego" i wymieszać obroty 6 / 30 sek.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do małej miseczki i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Po upływie czasu wylepiamy formę do tarty ciastem, nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na 20 minut.
Po tym czasie ściągamy folię z formy i pieczemy jeszcze 10 minut 160 st.
Do "Blokada naczynia miksującego" wbić jajka ( ja dałam jeszcze dodatkowo białko, które zostało mi z kruchego ciasta ) i zmiksować 15 sek/ obr 4.
Dodać pozostałe składniki i wymieszać 25 sek/ obr 4.
Ja miałam twarożek wiejski, więc dłużej mieszałam.
ciasto
masa twarogowa
pieczenie
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Tarta jest bardzo łatwa do przygotowania, szybka i bardzo smaczna
Super przepis, gorąco wszystkim polecam
24 cm
Witam jaka średnica naczynia????☺☺
Ja nie wykładałam formy papierem ani jej nie smarowałam niczym, bo moja forma jest ceramiczna i nic do niej nie przywiera Nie mam pojęcia jakiej jest średnicy, bo ponoć jest standardowa
A krzaczki w pozycji masła zostały już usunięte - jakiś ' babol ' się tam wkradł
DZIĘKI ZA CZUJNOŚĆ!
Jakiej średnicy forma ? Czy wyłożyć ją papierem czy posmarować? w pozycji gdzie jest podane masło dalej są widoczne tylko " krzaczki " czy to ma być jakieś konkretne masło ?
Jakiej średnicy forma ? Czy wyłożyć ją papierem czy posmarować?