thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

tortownica o średnicy 20 cm

  • 250g maki,110g miękkiej margaryny,100g cukru trzcinowego,1 żółtko,1 szczypta soli, 5g cukru waniliowego, 200-300g śliwek bez pestek, 20g cukru,cynamon opcjonalnie

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasto
  1. sypkie składniki wymieszać oprócz cukru perlistego wBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"  10s/4 dodać żółtko i margaryne pokrojoną na kawałki,wymieszać 20s/5 można pomóc sobie kopystką,okrągłą blaszkę wysmarować oliwą i posypać bułką tartą wyłozyc 2/3 ciasta i ugniatać palcami,wyłozyć śliwki posypać je cukrem i cynamonem,posypać pozostałą częscią ciatsa formując kruszonkę

    ciasto piec w piekarniku góra dó 180st ok 45min

Porady

zamiast margaryny można dodać masło

opcja z termoobiegiem 160st/35min

można włozyć inne owoce,bądźmy kreatywni

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

śliwkowiec na kruchym z kruszonką

Wydrukuj:

Komentarze

  • września 20, 2016 at 21:51

    Przepis rewelacja! Ciasto gotowe w 5 min. Ja robiłam w małych foremkach do tarty, zamiast śliwek dałam tarte jabłka, użyłam mąkĘ tortową, połączoną z krupczatkĄ. A na ciepłe jeszcze ciasto były lodytmrc_emoticons.-) Pycha!

  • września 28, 2014 at 14:14
    5.0

    właśnie upiekłam! Jestem pod wrażeniem łatwości przygotowania ciasta. Jedyna wprowadzona przeze mnie zmiana dotyczy mąki: dałam pszenną pełnoziarnistą pomieszaną pół na pół z tradycyjną pszenną tortową. Pachnie zabójczo i do tego samo się robi! Smaczne!

  • września 7, 2014 at 16:57
    5.0

    Ciasto bardzo dobre! Polecamtmrc_emoticons.)

  • maja 6, 2014 at 12:36

    dziękuję za opinię cieszę bardzo tmrc_emoticons.) ja tez robię w rożnych wersjach mówie o owocach ale podstawy trzymam się z przepisu tmrc_emoticons.)

    Kuchniamaryny - zapraszam na mój blog kulinarny. Kuchnia prosta metodą tradycyjną a także z wykonaniem TM, szybkie dania...więcej na blogu, serdecznie zapraszam www.marynawkuchni.wordpress.com


     

  • maja 6, 2014 at 12:02
    5.0

    Polecam. Ciasto super. Cieszę się, że bez proszku do pieczenia itp. Mój synek był zachwycony. Zrobiłam z rabarbarem, masłem i bez brązowego cukru (taki był skład szafek tmrc_emoticons.-)) Na dziś piekę z rabarbarem ale z cukrem już właściwym. Naprawdę bardzo dobre ciasto.

    Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne tam gdzie chcą! tmrc_emoticons.-D