


- TM 31
Składniki
zaczyn na noc zostawić
- 350 g aktywnego zakwasu, 500 g mąki pszenna typ 650,500 ml letniej wody
ciasto chlebowe
- 3/4 szkl.otrebów pszennych,płatki owsiane do posypania
- 100 g mąki jeczmiennej,100 g mąki gryczanej,300g mąki pszennej typ 650, 100-150 g letniej wody,10g soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
wyjąć zakwas z lodówki,dokarmic
składniki wymieszać i odstawić w misce w ciepłym miejscu,np rano wyjąc zakwas z lodówki dokarmic go,wieczorem przygotować zaczyn i wymieszać,rano zabrać się za ciasto
do zaczynu z babelkami dodać pozostałe składniki w kolejnosci i wyrobić 5min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" przełozyc ciasto do foremek wyłożonych papierem docosnać ciasto do dna zwilzoną łyzką i odstawić do wyrosniecia,ja żeby przyspieszyć wyrastanie nagrzałam piekarnik do 50st,wyłączyłam zostawiłam tylko lampkę i wlożyłam keksowki w reklamówkę jednorazowa i do piekarnika
ch;ebki wyrosły po 55minutach
zaczyn
ciasto chlebowe
Porady
do ciasta chlebowego można dodać 500 g mąki orkiszowej zamiast tych w przepisie,wody dodać pierw 100g i sprawdzić konsystencje ciasta w naczyniu przy wyrabianu lekka klejace ma byc,gęste
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze