


- TM 31
Składniki
ciasto
- 340g zakwasu żytniego(u mnie 6 dniowy),10g drożdży świeżych,500g mąki zytniej chlebowej,10g soli,290g wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
wlać wodę do naczynia wrzucić drożdże podgrzać 2min/37st/obr1,dodac pozostałe składniki i wyrobić 4.30min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" przełozyć ciasto do foremki wyłożonej papierem,wygładzic mokrą łyzką i odstawić na 2 godz do wyrosniecia powinno podwoić się,nastawić w tym czasie piekarnik do 230st przed wstawieniem chlebka włożyć naczynie z wodą na 5 min przed pieczeniem.Piec pierwsze 10min w tej temp.póxniej zmniejszyc na 200st i piec 20-25min
wystudzic
na zdjęciu pierwszym juz minęla pierwsza godzinka wyrastania,na drugim zdjęciu druga godzinka
Porady
chlebek kroimy po całkowitym wystudzeniu
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Chlebek świetny , wyszedł modelowo. Bardzo smaczny. Polecam
Witam, a proszę o podpowiedź jak zrobić zakwas do chleba. Dziękuję
piecze sie i w domciu pachnie bosko
pewnie że tak Ilonko,wooooww 8 miesięcy mam nadzieję że ja tak wytrwam.Masz mocny zakwas myslę ze urośnie ładnie ale aktywny dokarmisz go oczywiście dzień wcześniej

Kuchniamaryny - zapraszam na mój blog kulinarny. Kuchnia prosta metodą tradycyjną a także z wykonaniem TM, szybkie dania...więcej na blogu, serdecznie zapraszam www.marynawkuchni.wordpress.com
dzisiaj mam w planach upiec chlebek
mój zakwas ma już 8 miesięcy to chyba już bez tych drożdzy zrobie
, jak mi radzisz Agnieszko ? pozdrawiam