thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

ciasto

  • 340g zakwasu żytniego(u mnie 6 dniowy),10g drożdży świeżych,500g mąki zytniej chlebowej,10g soli,290g wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. wlać wodę do naczynia wrzucić drożdże podgrzać 2min/37st/obr1,dodac pozostałe składniki i wyrobić 4.30min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto"  przełozyć ciasto do foremki wyłożonej papierem,wygładzic mokrą łyzką i odstawić na 2 godz do wyrosniecia powinno podwoić się,nastawić w tym czasie piekarnik do 230st przed wstawieniem chlebka włożyć naczynie z wodą na 5 min przed pieczeniem.Piec pierwsze 10min w tej temp.póxniej zmniejszyc na 200st i piec 20-25min

    wystudzic 

    na zdjęciu pierwszym juz minęla pierwsza godzinka wyrastania,na drugim zdjęciu druga godzinka

Porady

chlebek kroimy po całkowitym wystudzeniu

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

żytni chlebek na zakwasie

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?