- TM 31
Składniki
bułki
- 300g zakwasu zytniego dokarmionego aktywnego,łyzka miodu,20g oleju,10g soli morskiej,siemie lniane,450 g mąki pszennej typ 650,110g mąki gryczanej(zmielona kasza gryczana)150g maki jęczmiennej(zmielona kasza jęczmienna)woda letnia 200g,5g drożdzy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
do "Blokada naczynia miksującego" wlać wodę i wrzucic drożdże wymieszać 2min/37st/2 potem wlać zakwas aktywny,miód,maki,olej,sól,siemię wyrobić 4min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" przełozyc do miski i chwile wyrobić,uformowac wałek i kroić kawałki,formować bułeczki,wyłozyc na blachę do wyrośnięcia jak wyrosną ponacinać posmarować mlekiem,włozyć do piekarnika nagrzanego do 200st piec ok 20min do zrumienienia
jeśli mamy malo zakwasu w lodówce to wyjąc go wieczorem wlac 100g wody letniej,wsypać 100g maki zytniej,wymieszac drewnianą łyzką przykryc i połozyc miskę w ciepłe miejsce przy kaloryferze,rano powinien byc w babelkach i pachniec kwaskowato,powtórzyć czynnośc i odstawic w ciepłe miejsce na ok 3 godz.
jeśli mamy dużo zakwasu to wystarczy wyjąc go rano i dokarmić albo po łyzce wody,mąki lub po 100g wody,100g mąki to wszytsko zalezy od ilości jaka mamy,nalezy pamiętac że my potrzebujemy 300gzakwasu
II etap ciasto
I etap
Porady
jeśli ciasto będzie za rzadkie mozna dosypac mąki pszennej i sprawdzać konsystencję przy wyrabianiu ciasta,jęsli za suche mozna dolac odrobine wody,konsystencja ciasta ma byc taka jak do pizzy z tego przepisu robie tez chlebek bochenek
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bułeczki ładnie sie prezentują, dodany do wypróbowania
Are you sure to delete this comment ?