thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

bułki

  • 300g zakwasu zytniego dokarmionego aktywnego,łyzka miodu,20g oleju,10g soli morskiej,siemie lniane,450 g mąki pszennej typ 650,110g mąki gryczanej(zmielona kasza gryczana)150g maki jęczmiennej(zmielona kasza jęczmienna)woda letnia 200g,5g drożdzy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    II etap ciasto
  1. do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlać wodę i wrzucic drożdże wymieszać 2min/37st/2 potem wlać zakwas aktywny,miód,maki,olej,sól,siemię wyrobić 4min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" przełozyc do miski i chwile wyrobić,uformowac wałek i kroić kawałki,formować bułeczki,wyłozyc na blachę do wyrośnięcia jak wyrosną ponacinać posmarować mlekiem,włozyć do piekarnika nagrzanego do 200st piec ok 20min do zrumienienia

  2. I etap
  3. jeśli mamy malo zakwasu w lodówce to wyjąc go wieczorem wlac  100g wody letniej,wsypać 100g maki zytniej,wymieszac drewnianą łyzką przykryc i połozyc miskę w ciepłe miejsce przy kaloryferze,rano powinien byc w babelkach i pachniec kwaskowato,powtórzyć czynnośc i odstawic w ciepłe miejsce na ok 3 godz.

    jeśli mamy dużo zakwasu to wystarczy wyjąc go rano i dokarmić albo po łyzce wody,mąki lub po 100g wody,100g mąki to wszytsko zalezy od ilości jaka mamy,nalezy pamiętac że my potrzebujemy 300gzakwasu

Porady

jeśli ciasto będzie za rzadkie mozna dosypac mąki pszennej i sprawdzać konsystencję przy wyrabianiu ciasta,jęsli za suche mozna dolac odrobine wody,konsystencja ciasta ma byc taka jak do pizzy z tego przepisu robie tez chlebek bochenek

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

bułeczki na zakwasie,z chrupiącą skórką

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?