- TM 31
Składniki
ciasto
- 300 g zakwasu żytniego,250 g wody 100 g mąki jęczmiennej,100g mąki gryczanej, 410 g mąki pszennej typ 650,1 łyżka miodu ,2 łyżki oleju słonecznikowego,5g soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Zakwas dokarmić rano. Zostawić w temperaturze pokojowej do wieczora. Po tym czasie wziąć 300g, dodać wodę, miód, olej, sól i 3 mąki, wyrobić gładkie elastyczne ciasto 4,30min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" .
dzielic na kawałki uformować buleczki,rozłozyć na blaszce wyłożonej papierem i do wyrośniecia (ja włożylam do piekarnika nagrzanego do 50st i wyłączyć trzymać ok 50min),po wyrośnięciu ponacinać,i posmarować mlekiem
Włączyć piekarnik, rozgrzać do 230 stopni i piec około 15 minut. Wyjąc bułeczki i ułożyć na kratce, zostawić do całkowitego wystudzenia.
Porady
do bułeczek mozna dodać ziarna ulubione.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Super bułki !!!
a kaszę gryczana tak samo zmielić i masz mąkę
Kuchniamaryny - zapraszam na mój blog kulinarny. Kuchnia prosta metodą tradycyjną a także z wykonaniem TM, szybkie dania...więcej na blogu, serdecznie zapraszam www.marynawkuchni.wordpress.com
Dzięki Agnieszko za podpowiedź, kaszę jeczmienną mam , super będą bułeczki
Ilonko nie musisz wystarczy zmielić kaszę jęczmienną 10s/obr10
Kuchniamaryny - zapraszam na mój blog kulinarny. Kuchnia prosta metodą tradycyjną a także z wykonaniem TM, szybkie dania...więcej na blogu, serdecznie zapraszam www.marynawkuchni.wordpress.com
dodaje do wypróbowania muszę dokupić mąkę jęczmienną bo pozostałe mam i do roboty
Ciekawy przepis z tymi mąkami, dodaje do wypróbowania.