thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
12h 0min
Czas całkowity
12h 0min
porcja/porcje/porcji
15 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

ciasto

  • 300 g zakwasu żytniego,250 g wody 100 g mąki jęczmiennej,100g mąki gryczanej, 410 g mąki pszennej typ 650,1 łyżka miodu ,2 łyżki oleju słonecznikowego,5g soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Zakwas dokarmić rano. Zostawić w temperaturze pokojowej do wieczora. Po tym czasie wziąć 300g, dodać wodę, miód, olej, sól i 3 mąki, wyrobić gładkie elastyczne ciasto 4,30min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" .

    dzielic na kawałki uformować buleczki,rozłozyć na blaszce wyłożonej papierem i do wyrośniecia (ja włożylam do piekarnika nagrzanego do 50st i wyłączyć trzymać ok 50min),po wyrośnięciu ponacinać,i posmarować mlekiem

    Włączyć piekarnik, rozgrzać do 230 stopni i piec około 15 minut. Wyjąc bułeczki i ułożyć na kratce, zostawić do całkowitego wystudzenia.

Porady

do bułeczek mozna dodać ziarna ulubione.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

bułeczki na zakwasie

Wydrukuj:

Komentarze