thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
12 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
--
  • TM 31
przez mu_nika
opublikowany: 12/11/10
zmieniono dnia: 11/29/11

Składniki

  • 8 białek, ( można użyć te które zostają np. z likieru kawowego (przepis na likier w "Thermomix przepisy świąteczne")
  • 180 g cukru
  • 150 g bakalii, zalać wcześniej gotującą wodą, odcedzić, ( można skropić spirytusem), a następnie obtoczyć w mące
  • 250 g masła
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Rozpuścić i wystudzić masło.

    2. Włączyć piekarnik (góra dół) na 180 stopni C.

    3. Założyć motylek, do naczynia miksujacego wlać białka i dodać szczyptę soli.

    4. Ubijać 3 min/ obr. 4 ( na sztywno, czas zależny od jajek)

    5. Wsypać szklankę cukru i dalej ubijać 2 min/obr.4.

    6. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Ściągnąć motylek, włączyć obroty 3 i dodawać na przemian mąkę wymieszną z proszkiem do pieczenia i ostudzone masło, aż do uzyskania jednolitej masy.

    7.Dodać bakalie, wymieszać 30s/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" / obr. 4.

    8 Ciasto wylać do wylać do formy. Piec 45-50min w temp. 180 stopni C.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

keks świąteczny

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?