- TM 5
Składniki
Cytrynowa mzawka
- 50 g soku z cytryny
- 150 g cukru pudru
Ciasto
- 1 szczypty soli
- 2 łyżki startej skórki z cytryny
- 150 g masla miękiego
- 170 g mąki pszennej
- 125 g mleka
- 2 jajka
- 175 g cukru
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia, opcjonalnie
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Rozgrzac piekarnik do 180 st C. Natluscic foremke 20cmx30cm .
2. Zalozyc motylek. Dodac jajka i cukier 1min/obroty4 . Przy pomocy kopystki zebrac produkty ze scianek naczynia miskujacego i ponownie ustawic 1min/obroty4.
3. Wyciagnac motylek. Dodac Miekkie maslo i skorke z cytryny i miksowac 10sec/obroty3.
4. Dodac make, mleko i sol - miksowac 3sec/obroty5. Zebrac kopystka ze scianek naczynia miksujacego i ponownie 3sec/obroty5.
5. Przelozyc ciasto do przygotowanej foremki i piec 25-30 min (az sie nie zarumieni na zloto)
Cytrynowa mzawka :
1. Umyc naczynie miksujace i dobrze wysuszyc. Dodac sok z cytryny i cukier puder 5min/120stC/obroty2
2. Przy uzyciu wykalaczki nakluc gorace ciasto. Polac cale ciasto cytrynowa mzawka i pozwolic na wchloniecie sie plynu przed pokrojeniem.
Przygotowanie ciasta:
Porady
Uwaga ! Nie miksowac ciasta zbyt dlugo !
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bashira2roszek do pieczenia mozna dodac opcjonalnie. bez proszku bedzie troszke nizsze ale w smaku takie samo...
Czy to ciasto jest bez proszku do pieczenia?
wyszło pysznie!
ciesze sie ze smakowalo.. fajny pomysl z pomarancza
Robiłam ciasto według tego przepisu i jest super pyszne !!! Takie wilgotne, świeże, orzeźwiające
Kolejnego dnia zrobiłam w ten sam sposób ciasto pomarańczowe, jednakże dodając sok z pomarańczy- mżawka nie wymaga już dosładzania, lub trzeba je znacznie ograniczyć (w zależnosci od rodzaju pomarańczy).
GORĄCO POLECAM I BARDZO DZIĘKUJĘ ZA ZAMIESZCZENIE PRZEPISU !!!!